Evenard Lieverdink, Remon te Brake, Henk te Brake, Stefan Geurtsen en Pim Michels vormen de organisatie van het Weissenbrink Wein und Bierfest. Foto: Luuk Stam
Evenard Lieverdink, Remon te Brake, Henk te Brake, Stefan Geurtsen en Pim Michels vormen de organisatie van het Weissenbrink Wein und Bierfest. Foto: Luuk Stam

De lederhose mag aan op het Wein und Bierfest

Weissenbrink Wein und Bierfest vindt plaats op zondag 26 mei

Door Luuk Stam

ZELHEM – De Gebroeders Ko, Wir Sind Spitze, Peter Borkes en Dieter Koblenz komen op zondag 26 mei naar de Wittebrink voor de zevende editie van het Weissenbrink Wein und Bierfest. Het terrein rondom café De Tol tussen Hummelo en Zelhem zal die dag weer geheel in Duitse sferen gehuld zijn. Het feest begint om 13.00 uur en duurt tot 20.00 uur.

Organisatoren Remon te Brake, zijn vader Henk te Brake, Evenard Lieverdink, Stefan Geurtsen en Pim Michels kunnen bijna niet wachten. Zij zaten in 2013 samen aan de stamtafel van café De Tol toen het jaarlijkse Høkersweekend in de Wittebrink niet doorging. Het bracht hen op het idee om dan zelf maar een feestje te bedenken.

Hun gezamenlijke liefde voor Duitse muziek leidde tot een variant van het Oktoberfest. "Die sfeer en die 'gemütlichkeit' vinden we allemaal prachtig", zegt Lieverdink. "Maar in oktober doet iedereen het al. Wij kozen daarom voor mei. Er was hier ooit ook al eens een kerstmarkt in juli geweest. Dan moest dit ook kunnen."

De mannen wisten Grolsch Weizen als hoofdsponsor aan zich te binden en zo was het Weissenbrink Wein und Bierfest geboren. Dat feest is inmiddels toe aan de zevende editie. "En het wordt elk jaar mooier", zegt Remon te Brake, uitbater van café De Tol. "Ik durf wel te zeggen dat de line-up dit jaar beter is dan ooit."

Wir Sind Spitze is in het wereldje van de Duitstalige muziek een begrip en was ook in de Wittebrink al eerder van de partij. Peter Borkes miste zelfs nog geen enkele editie. De organisatie is dan ook goed te spreken over de in 's-Heerenberg geboren Schlagerzanger. "Hij weet de tent elk jaar weer op z'n kop te krijgen", zegt Lieverdink, die tijdens het Wein und Bierfest als spreekstalmeester fungeert.

Elk jaar proberen de organisatoren weer iets nieuws aan die line-up toe te voegen. De Gebroeders Ko maken dit jaar hun debuut op het podium in de grote tent die voor de gelegenheid naast het café zal verrijzen. "Zij timmeren momenteel ook in Duitsland aan de weg", geeft Te Brake aan. "Bijvoorbeeld met een Duitstalige versie van 'Schatje, mag ik je foto?' Aan één stuk door Duitse kneiters, fantastisch!"

En dan is er nog Dieter Koblenz. "In Limburg is hij een held", zegt Te Brake. "Een begrip op vastelaovend. Dan zingt iedereen zijn nummers mee. We zijn heel blij dat we ook hem hiernaartoe hebben kunnen halen. We vragen ons wel af hoe we dit volgend jaar gaan overtreffen, maar dat zien we dan wel weer."

Naast de geheel in traditionele Duitse sferen uitgedoste tent maken ook de veranda en het terras van het café deel uit van het feestterrein. Hier is onder meer een barbecue te vinden. Uiteraard zullen de traditionele gerechten als braadworst en curryworst niet ontbreken. "Het is een tentfeest, maar tegelijkertijd ook een pleinfeest", zegt Te Brake. "Het loopt in elkaar over. Dat geeft een heel mooie sfeer."

Zelf zullen de mannen gekleed zijn in traditionele Duitse kledij. In de tent komt zelfs de grootste lederhose ter wereld te hangen. De hoop is dat ook de bezoekers in stijl richting de Wittebrink komen. "Dat lukt steeds beter", zegt Stefan Geurtsen. "Het eerste jaar was nog bijna niemand in lederhose of dirndl. De laatste jaren was bijna iedereen verkleed."


www.weissenbrink.nl

Meer berichten