De 'kartrekkers', van links af burgemeester Stapelkamp, burgemeester Boumans en burgemeester De Baat. Foto: Frank Vinkenvleugel
De 'kartrekkers', van links af burgemeester Stapelkamp, burgemeester Boumans en burgemeester De Baat. Foto: Frank Vinkenvleugel

Achterhoek viert samen met Duitse buren 75 jaar vrijheid en vrede

DINXPERLO - De acht Achterhoekse gemeenten en vijf Duitse buurgemeenten staan volgend jaar samen stil bij 75 jaar vrijheid en vrede. In een intentieverklaring spreken ze uit om 'daar waar mogelijk samen en grensoverschrijdend uitvoering te geven aan het regio-progamma Achterhoek'.

Door Miriam Szalata

Voor de ondertekening, afgelopen vrijdag, was een bijzondere locatie uitgekozen: de Taverne, over de Heelweg, de grensweg tussen Dinxperlo en Suderwick. De ontmoetingsruimte symboliseert de verbondenheid tussen het Nederlandse en Duitse dorp en de grensoverschrijdende samenwerking.

Namens de Achterhoekse gemeenten waren de burgemeesters Anton Stapelkamp (Aalten), Peter de Baat (Montferland) en Mark Boumans (Doetinchem) vertegenwoordigd. De Duitse gemeenten waarmee de Achterhoek 75 jaar vrijheid en vrede viert, zijn Bocholt, Borken, Südlohn, Emmerik en Vreden.

"Een paar jaar geleden leek het nog niet te kunnen en nu is het zo ver, nu vieren we samen de vrijheid'', zei burgemeester Peter Nebelo van Bocholt. Plaatsvervangend Landrätin Silke Sommer van de Kreis Borken benoemde dat een lange vredestijd geen vanzelfsprekendheid is. "Kijk maar naar Iran en Syrië. En nog niet zo lang geleden de situatie in Servië, een uur vliegen van ons vandaan. We mogen ons gelukkig prijzen dat we al zo lang vrede hebben.''

Peter de Baat vertelde over het einde van de Tweede Wereldoorlog, over de getuigenissen vastgelegd in een boekje. "Zowel in Montferland als Emmerik is er veel leed geweest. In het boekje staat beschreven hoe de mensen het bombardement op Emmerik hebben beleefd. En wat voor impact dat heeft gehad op de jongens en meisjes. Net als het granaatvuur van de geallieerden op Duitse stellingen.''

Terugkerend naar het heden benoemde De Baat de Duits-Nederlandse samenwerking. "Deze bijeenkomst is de vierde activiteit deze week samen met de Duitse buren'', zei De Baat. Het begon met de presentatie over de logistieke hotspot samen met Emmerik, daarna de opening van de Oranje fietsroute Apeldoorn-Kleef en als derde een bijeenkomst Elterberg Bergherbos, een project waarin Montferland met Emmerik samenwerkt.

De Achterhoekse viering van 75 jaar vrijheid en vrede maakt deel uit van Gelderland Herdenkt, waarvoor de provincie is opgedeeld in vijf regio's. Naast de Achterhoek zijn dat de airborneregio (Arnhem en omstreken), regio Nijmegen, de Veluwe en het Rivierengebied. De regio's konden zelf bedenken hoe de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van 75 jaar vrijheid in te vullen.

De Achterhoek koos ervoor vooral stil te staan bij de vrijheid. Vervolgens werd er nagedacht over gezamenlijke programmaonderdelen van de acht Achterhoekse gemeenten. Al snel ontstond het gedachte om het vieren van de vrijheid samen met de Duitse buurgemeenten te doen om de goede samenwerking te onderstrepen. Ze kregen een uitnodiging om aan te sluiten.

Brunch
Het programma in de Achterhoek begint op 29 maart 2020. Op die dag is het 75 jaar geleden dat Dinxperlo werd bevrijd. "Dat was een week na het bombardement op Bocholt waar 341 doden bij vielen. Ook hier zijn toen tal van slachtoffers gevallen'', zo vertelde burgemeester Anton Stapelkamp. Op 29 maart 2020 wordt daar bij stilgestaan met een gemeenschappelijke ontmoeting in de vorm van een brunch op de Heelweg.

Na 29 maart zijn er twee tentoonstellingen van het Nationaal Onderduikmuseum en het Grenslandmuseum. Verder wordt er een educatief programma voor scholen ontwikkeld.

"Daarnaast zijn er veel lokale initiatieven'', zei Stapelkamp. "Momenteel zijn er op allerlei plekken bijeenkomsten waar mensen hun ideeën kunnen bespreken. In Aalten hebben we al zo'n bijeenkomst gehad. Er kwamen 120 mensen.''

Meer berichten