Jos Cramer (77) uit Nieuwerkerk aan den IJssel houdt van fietsen én van de Achterhoek. Foto: Luuk Stam
Jos Cramer (77) uit Nieuwerkerk aan den IJssel houdt van fietsen én van de Achterhoek. Foto: Luuk Stam

Zingende Jos (77) miste de fietsvierdaagse in Hengelo nog nooit

Fietsevenement dit jaar verdeeld over een voorjaars- en najaarsweekend

Door Luuk Stam

HENGELO - Hij is ieder jaar weer een vrolijke noot in de Achterhoekse Klavertje 4-daagse. De 77-jarige Jos Cramer uit Nieuwerkerk aan den IJssel is trouw deelnemer en behalve dat hij zelf fietst, vermaakt hij onderweg de mensen met zijn gezang. "Ik zong een keer op de pont tussen Brummen en Bronckhorst", vertelt hij. "Aan de overkant waren mensen verbaasd dat ik de pont ook verliet. Ze dachten dat ik bij de organisatie hoorde!"

Dat is niet het geval, maar Cramer is wel verknocht aan deze fietsvierdaagse. Die vindt dit jaar voor het eerst verdeeld over twee weekenden plaats. Twee keer een tweedaagse dus. De eerste staat geprogrammeerd in het voorjaar; zaterdag 18 en zondag 19 mei. De tweede in het najaar; zaterdag 14 en zondag 15 september.
Cramer hoeft geen seconde te twijfelen; hij zal beide keren van de partij zijn. Praktisch gezien is het voor hem zeker geen probleem, want hij heeft met zijn vrouw al meer dan vijftien jaar een appartement in Hengelo, waar hij zo'n zes tot acht weken per jaar verblijft. De Zuid-Hollander leerde de Achterhoek kennen doordat zijn zus in Vorden kwam te wonen.
Hij is van de streek gaan houden, mede doordat ook hier in de regio de IJssel stroomt. "Rondom de rivier vind ik het inspirerend, maar je zult mij niets negatiefs horen zeggen over de rest van de Achterhoek", vertelt Cramer. "Het is hier overal heel aantrekkelijk en je komt continu mooie paden tegen." Daarbij is het wel fijn als de zon schijnt. Toch waren Cramer en zijn vrouw ook tijdens de editie met de meest slechte weersomstandigheden van de partij. "Op het laatste stuk regende het aan één stuk door en hadden we de wind tegen", vertelt hij. "Des te bevredigender was de manier waarop ze ons toen in Hengelo ontvingen. Zo gastvrij, dat maakte een heleboel goed."

Het kloppend hard van het fietsevenement is café De Jongens. Deelnemers kunnen hier op 18 en 19 mei én op 14 en 15 september tussen 10.00 en 12.00 uur starten. De fietsroutes zijn zoals elk jaar uitgezet door Henk Wullink en zijn zo'n 50 kilometer lang. Bij terugkomst treedt er iedere middag vanaf 15.00 uur een koor op. Het inschrijfgeld is 2.50 euro per persoon per dag. Het is ook mogelijk om één dag mee te fietsen.


www.ak4d.nl

Meer berichten