Jan Bosman (l.) en Maarten van Raaij bij het kantoor van Van Raaij-Bosman groenverzorging. Foto: Liesbeth Spaansen
Jan Bosman (l.) en Maarten van Raaij bij het kantoor van Van Raaij-Bosman groenverzorging. Foto: Liesbeth Spaansen

Jan Bosman vindt in Van Raaij groenverzorging een opvolger

HENGELO – Het stond niet vooraf gepland, maar het kwam er door de juiste omstandigheden wel van: Jan Bosman heeft zijn bedrijf Bosman Groenspecialist overgedragen aan Van Raaij groenverzorging uit Boven-Leeuwen. Het bedrijf gaat verder als Van Raaij-Bosman groenverzorging.

Door Liesbeth Spaansen

Bosman Groenspecialist van Jan Bosman (62), bestaand uit twee takken: groenverzorging en groenkwekerij, aan de Kervelseweg 23 in Hengelo is al vanaf 1979 een begrip in de omgeving. "Op 1 maart dit jaar bestonden we veertig jaar," vertelt Jan enthousiast. "Mijn medewerkers hebben lang bij me gewerkt en voor me klaar gestaan."
Van Raaij groenverzorging heeft zijn hoofdvestiging in Boven-Leeuwen, in het Land van Maas en Waal. Het familiebedrijf van vader Hans (68) is deels overgenomen door zoons Jan Willem (38) en Maarten van Raaij (37). "Mijn vader startte in 1990, bijna dertig jaar geleden," vertelt Maarten. "Hij werkt bij ons als adviseur."
De twee familiebedrijven hebben iets gemeen: beide bedrijven zijn gestart door mannen met passie voor aanleg en onderhoud in (openbaar) groen met een aantal medewerkers in vaste dienst. Beide bedrijven groeiden uit tot goedlopende bedrijven met een goede naam. Terwijl Bosman rond de tien hoveniers heeft, groeide Van Raaij uit tot een bedrijf met zo'n 70 medewerkers.

De grote klus die Van Raaij groenverzorging vorig jaar aannam, in het oosten van het land, had als nadeel dat de medewerkers veel kilometers moesten maken. "Vooral naar de Achterhoek," aldus Maarten. "Daarom zochten we eigenlijk een vestiging ter overname in deze omgeving, voor een duurzame groei. Het moest een goede locatie hebben, met een goed personeels- en klantenbestand die we konden integreren in onze bedrijfsvoering." Een zakelijke relatie van de beide groenbedrijven wist van de zoektocht van Van Raaij en informeerde bij Jan Bosman terloops of hij al ideeën had voor de toekomst. "En ja, er werd weleens gesproken over hoe het straks verder moet," bekent Jan. "Ik wilde dat het bedrijf goed zou doorgaan en had wel hoge eisen bij een eventuele overname."

Toen hij hoorde over de interesse, nam Bosman na een periode van wikken en wegen de stap om in ieder geval kennis te maken. "Het voelde meteen goed tussen de beide bedrijven," vertelt Maarten enthousiast. "Net zoals de Achterhoekse mentaliteit goed bij ons bedrijf bleek te passen. Zet daarnaast de bekende, goede naam van Bosman met veertig jaar ervaring. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen."
Op 1 mei was de officiële overdracht van Bosman Groenspecialist naar Van Raaij. "Klanten en leveranciers zijn op de hoogte gebracht, maar zullen er weinig van merken," weet Jan Bosman. "Wilbert Jansen, mijn rechterhand, wordt Maartens rechterhand en ook alle medewerkers blijven werken vanuit de vertrouwde werkplek." Zowel Jan Bosman als de familie van Raaij zijn tevreden over de toekomstplannen. Om het aantal kilometers terug te brengen, gaat Van Raaij mensen werven voor de vestiging in Hengelo. Jan Bosman bouwt op dit moment een nieuw kantoor op zijn bedrijf Bosman Groenkwekerij. "Ik blijf buur van Van Raaij."

Vrijdag 24 mei geeft Jan een receptie, zie de advertentie voor meer informatie hierover.


vanraaijbosman groenverzorging.nl

Meer berichten