De kinderen spelen met veel plezier op hun instrumenten tijdens de muziekles van Gilbert Wientjes. Foto: Frank Hartman
De kinderen spelen met veel plezier op hun instrumenten tijdens de muziekles van Gilbert Wientjes. Foto: Frank Hartman

'Feel the move van St. Jan'

KEIJENBORG – Leerlingen van de groepen 5 en 6 van de St. Bernardusschool in Keijenborg krijgen muziekles op school van dirigent Gilbert Wientjes van Schuttersgilde St. Jan. "Ik heb het 'Feel the move van St. Jan' genoemd," vertelt hij voor aanvang van alweer de achtste les.

Door Liesbeth Spaansen

De eerste contacten voor deze muzieklessen op school werden gelegd door de muziekschool Doetinchem en de gemeente Bronckhorst. Inmiddels worden de tien lessen door Schuttersgilde St. Jan georganiseerd en uitgevoerd. Niet alleen dirigent Wientjes is op school, ook enkele andere leden van het schuttersgilde helpen mee.

"Muziek draagt op een unieke manier bij aan de ontwikkeling van kinderen," aldus Wientjes. "Juist muziek legt een basis voor sociale binding, creativiteit en luisteren naar elkaar en je wordt er ook nog eens slim van. Muziek is overal een onderdeel van het dagelijks leven. In de klas zorgt het voor een positief schoolklimaat, waarin leerlingen zich afstemmen op elkaar. Daarom vind ik het ook goed dat het schuttersgilde St. Jan hierin investeert. Muziekonderwijs is belangrijk op scholen maar ook daarbuiten."

De eerste les maakten de leerlingen, het zijn er in totaal 35 in het lokaal, kennis met de verschillende instrumenten, zoals trompetten, tuba's, saxofoons, dwarsfluiten en verschillende trommels. In groepjes kregen ze uitleg over deze slag- en blaasinstrumenten en ze mochten kiezen wat ze bij zichzelf vonden passen.

Naast muziek maken, leren ze ook over muziek. "Elke les begint met een stukje muziekgeschiedenis," legt Gilbert uit. De school werkt met het programma 123zing. "De theorie wordt steeds met opdrachten afgewisseld, leren en doen. Daarna gaan we met de instrumenten aan de slag. Alles om een beetje liefde te krijgen voor de muziek."

De les van 10 mei ging over componisten, "dat is iemand die muziek schrijft," wisten ze. Ze leerden over de Renaissance en het polyfoon (meerstemmig) zingen. Ze herkenden van de Barokperiode een melodie van Bach: "van de Efteling" en leerden ritmes. Maakten kennis met het Classicisme van Mozart waar melodie-instrumenten worden geïntroduceerd en de Romantiek van Tsjaikovski en zijn Notenkrakerballet.

Tijd om zelf aan het blazen en slaan te gaan. De instrumenten werden opgehaald en kwamen zorgvuldig uit de koffer(tje)s. Lange noten, korte noten, ze kwamen om beurten voorbij. Gilbert gaf als dirigent aan wanneer de kinderen moesten spelen. De kinderen hadden het allemaal weer snel door en bliezen en trommelden met veel plezier.

Daarna zongen en speelden ze mee met het lied 'Muziek is van Iedereen' van Jeroen Schipper. De tekst en instructies kwamen op het digibord voorbij en dat kon iedereen volgen: 'Toeter op je toeter lekker mee, duidelijk en luid, muziek maak je nooit alleen, muziek is van iedereen'.

Het liedje werd een paar keer achterelkaar gezongen en gespeeld. Op het scherm gaven bolletjes aan wanneer de kinderen een korte noot of een lange noot moesten spelen. Dat viel eerst nog niet mee, maar door het te oefenen ging dat steeds beter.

Tot slot mochten een paar kinderen de plek van Gilbert innemen en de klas dirigeren in korte en lange noten, tot het voor de muziektalenten van de St. Bernardusschool tijd was om de instrumenten op te ruimen.

"Schutterij St. Jan loopt regelmatig door Keijenborg," vertelt Gilbert Wientjes. "Dan hoop ik dat de kinderen langs de kant van de weg staan en enthousiast kunnen wijzen naar de instrumenten waarop ze hebben gespeeld."

Na tien lessen zullen de kinderen hun talenten tonen aan hun eigen publiek tijdens een concertje op de St. Bernardusschool op vrijdag 24 mei om 14.00 uur. De kinderen vormen dan samen met de drumfanfare van het schuttersgilde St. Jan een orkest en gaan het lied 'Muziek is van iedereen' spelen.

Meer berichten