Hermans en Musset winnen 2e manche in Tsjechië. Foto Stijn Vanoverbeke
Hermans en Musset winnen 2e manche in Tsjechië. Foto Stijn Vanoverbeke

Koen Hermans weer in Top 3

Team Hermans-Musset heeft in het Tsjechische Kramolin een puike prestatie geleverd door onder zware omstandigheden te zegevieren in de tweede manche van de Grand Prix Zijspancross. Na de vijfde plaats in de eerste manche leverde dat een derde plaats op in het dagklassement op en schoven ze een plaatsje op naar de derde plaats in het totaalklassement.

Door Willy Hermans

Door de hevige regenval op zaterdag was de baan in Kramolin nat en modderig geworden. Hierdoor ging de vrije training op zondagmorgen niet door. Bij de start van de eerste manche zaten de meeste favorieten voorin, op Willemsen-Rostingt na, die vanaf de tweede startrij moesten beginnen nadat ze zaterdags waren uitgevallen en zich pas tijdens een Last Chance hadden gekwalificeerd.
De Belgen bleken goed uit de voeten te kunnen op deze baan, want het waren Dierckens-Bax en Vanluchene-van den Bogaart die een gaatje wisten te slaan met Sanders-Kunnas, Bax-Stupelis en Hermans-Musset. Vanluchene wist de verrassend goed rijdende Dierckens te passeren. Inhalen was lastig omdat in de modder één lijn was ontstaan, zodat in de top 5 geen verandering meer kwam. Drie Belgische zijspannen vooraan, gevolgd door twee Nederlandse!
Van Werven-Beunk, Willemsen-Rostingt en Keuben-Rietman finishten resp. als negende, tiende en veertiende.

In de tweede manche was de baan enigszins opgedroogd. Weer waren het de Belgen die er het snelst vantussen gingen. Dierckens-Bax pakten weer de kopstart voor Sanders-Kunnas, Bax-Stupelis, Hermans-Musset en Vanluchene-van den Bogaart. De laatsten schoven steeds een plaats op en wisten opnieuw de koppositie te pakken voor Hermans-Musset. De Hengeloër kon dit keer zijn snelheid goed uitbuiten en wist door sterk rijden de wereldkampioenen te passeren. Daarna was er geen vuiltje meer aan de lucht en wist Team Hermans alle concurrentie voor te blijven en hun tweede manche-overwinning van dit jaar te pakken.
Vanluchene-van den Bogaart wisten de tweede plaats vast te houden, daarmee deze Grand Prix te winnen en de Red Plate weer over te nemen van Bax-Stupelis. Die waren derde geworden maar werden door een kapotte uitlaatdemper en overschrijding van het toegestane aantal decibels vijf plaatsen teruggezet naar de achtste plaats. Dat kostte hen zeven kostbare WK-punten.
Dierckens-Bax profiteerden hiervan en eindigden in deze manche als derde voor Sanders-Kunnas en Giraud-Haller, waardoor het een goede dag werd voor de Belgen.
Willemsen-Rostingt werden als tiende afgevlagd, Keuben-Rietman als zestiende. Van Werven-Beunk vielen uit.

In de tussenstand van het WK-klassement passeerden Hermans de andere Achterhoeker Willemsen en staat op de derde positie. Op Bax liep hij tien punten in. Vanluchene nam de leiding van Bax weer over. De volgende Grand Prix staat a.s. zondag op het programma. Het rennersveld mag dan de verre reis naar Kiev in Oekraïne ondernemen.

Dagklassement Kramolin:
1.Vanluchene 47 pnt 2. Dierckens 42 pnt 3. Hermans pnt 41 4. Sanders 38 pnt 5. Giraud 31 pnt 6. Bax 31 pnt 7. Brown 29 pnt 8. Compalati 25 pnt 9. Heinzer 22 pnt 10. Willemsen 22 pnt 14. Keuben 12 pnt 15. Van Werven 12 pnt.

Tussenstand WK-klassement:
1.Vanluchene 167 pnt 2. Bax 161 pnt 3. Hermans 144 pnt 4. Willemsen 128 pnt 5. Sanders 125 pnt 6. Giraud 117 pnt 7. Brown 117 pnt 8. Dierckens 100 pnt 11. Veldman 70 pnt 12. Keuben 58 pnt 13. Van Werven 51 pnt.

Meer berichten