Burgemeester Besselink feliciteerde de gedecoreerde Hans Klompenhouwer en zijn vrouw Ali. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink feliciteerde de gedecoreerde Hans Klompenhouwer en zijn vrouw Ali. Foto: Liesbeth Spaansen

Kapelbeheerder Hans Klompenhouwer koninklijk onderscheiden

BRONKHORST – Met meer dan honderd gasten kwam burgemeester Marianne Besselink naar de Kapel van Bronkhorst. Zij ging hen voor om het bestuur van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), eigenaar van de kerk te feliciteren met het 45-jarig bestaan, maar als alle gasten een plek hebben ingenomen was het toch Hans Klompenhouwer die de hoofdrol speelde. Hij werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Liesbeth Spaansen

Vele vrijwilligers hadden zich ingezet om een goed geheim gehouden scenario te bedenken om Hans Klompenhouwer in het zonnetje te zetten. Hij was verbaasd toen burgemeester Besselink binnenkwam, maar nog altijd ging geen lichtje branden.

"We zijn hier bijeen voor het 45-jarig bestaan van de SOGK, dat vieren jullie hier met elkaar. Kerken zijn vaak letterlijk het middelpunt van de samenleving, een dorp of een stad en van heinde en verre zichtbaar," begint burgemeester Besselink haar verhaal. "Toch worden veel kerken uit de dienst genomen. Met de vraag 'Wat doe je met zo'n karakteristiek gebouw' en 'Hoe geef je dat nieuwe invulling' zijn jullie met belangrijk werk bezig, 45 jaar al."

In al die jaren zijn mensen nodig die dingen bedenken en daadwerkelijk uitvoeren. "Hans Klompenhouwer is daar één van. Misschien moet u even naast mij komen staan om te kijken wie er allemaal hier zijn," nodigt burgemeester hem uit. "Zij hebben niet allemaal iets met de 45-jarige SOGK." Dat moest Hans Klompenhouwer al rondkijkend wel bekennen.

"U bent al 25 jaar beheerder van de Kapel van Bronkhorst en al die jaren beschikbaar tijdens vele exposities in de zomerperiode en ook tijdens uitvaarten en huwelijken. Met name de wekelijkse exposities zijn zeer bekend bij reguliere en toeristische bezoekers. U bent in uw eentje de plaatselijke commissie voor de kapel, maar u heeft aangegeven na 25 jaar het stokje te willen overdragen." Hans was vrijwilliger onder de vlag van de kerkelijke gemeente Steenderen-Bronkhorst en de SOGK.

"Sinds 1974 bent u daarnaast ook lid van Muziekvereniging Nieuw Leven in Steenderen als trombonespeler en bent u tot 2017 bestuurslid geweest, waarvan de laatste jaren als penningmeester. Vanaf 2005 bent u lid van de archiefcommissie van de Historische Vereniging Steenderen. Vanaf het begin heeft u zich beziggehouden met archivering van historische documentatie en helpt nu ook met het digitaliseren ervan." Hans is bereid om binnen de verenigingen allerlei klusjes te doen, vaak uit eigen initiatief.

In 2012 gaf de gemeente Bronckhorst aan de zwembaden te willen privatiseren en de scholen van Steenderen en Baak te fuseren in een nieuwe school vlakbij zwembad en sporthal. "U heeft zich direct aangemeld bij de inwoners die initiatieven ontplooiden om het zwembad te behouden voor de gemeenschap van Steenderen. Daarnaast heeft u zich ingespannen voor de muziekvereniging om een oefenruimte te realiseren in de nieuw te bouwen school." Zowel bij de sporthal als het zwembad is hij inmiddels aan het werk in de technische ruimten en draait bij het zwembad wekelijks een kassadienst.

Op de vraag: 'Mijnheer Klompenhouwer, u voelt hem al aankomen?' kwam een bescheiden "ja" als antwoord. "Van alle activiteiten die u heeft gedaan, u is daarbij altijd op de achtergrond gebleven, maar het is gezien. U staat altijd klaar voor als iemand u nodig heeft en daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau."

Na applaus en het opspelden van de versierselen sprak buurman Jan Veenhuis namens de buurt. "Het is volkomen duidelijk dat je deze onderscheiding hebt verdiend, want je moet er namelijk iets voor doen." Hij schetste een beeld van een buurman die of naar de kapel, de kerk of het zwembad was, of de buurt in met een bos schroevendraaiers of ander gereedschap.

Riek Linde, voorzitter van de protestantse kerk Steenderen en Bronkhorst vulde enkele wapenfeiten over Hans aan. "Vanaf 1994 heeft Hans dienst gedaan in de kapel, hij nam dit werk over van Dirk Koopmans." Riek vertelt dat Hans de man was van de techniek in de kapel, maar ook in de Remigiuskerk en Het Anker. Op een steiger van Theo Beeftink heeft Hans, met Bernard Schieven en Bart Boenink in 2014 de hele kerk gesausd. In de Remigius is een keuken en verrijdbare bar gerealiseerd, samen met Luc. "Nooit is hem een moeite teveel. Wij zijn verheugd dat hij dit lintje krijgt: meer dan verdiend."

Voorzitter SOGK Annelies van der Kolk sluit af. Het bestuur van de stichting wilde graag meewerken om op een bijzonder moment het lintje te laten uitreiken namens zijne majesteit door de burgemeester. "En dat is gelukt. Wij waren hier op werkbezoek, we hebben hier vergaderd en tegelijk wilden wij in het kader van 45 jaar als stichting graag een rondleiding krijgen van Hans. De verrassing was er; burgemeester ik dank u voor dit bijzondere moment in uw gemeente en de stad Bronkhorst."

Tijdens de feestelijke, gezellige middag met een drankje en een hapje, schudden de aanwezigen om beurten Hans en Ali de hand. De feestdag was voor de gedecoreerde echter nog niet ten einde; die avond gaven leden van Muziekvereniging Nieuw Leven voor zijn deur een muzikale felicitatie.

Meer berichten