Van links naar rechts Tjeerd Visser, Michiel Brouwer (eigenaar van het restaurant Heeren van Wolfersveen), Anne Pera, Siep Miedema, Ali Bilderbeek, Ben Krudde en Evelien O'Sullivan. Jan Waard ontbreekt. Foto: Fotoclub Blik
Van links naar rechts Tjeerd Visser, Michiel Brouwer (eigenaar van het restaurant Heeren van Wolfersveen), Anne Pera, Siep Miedema, Ali Bilderbeek, Ben Krudde en Evelien O'Sullivan. Jan Waard ontbreekt. Foto: Fotoclub Blik

Kennismaken met kunstenaarscollectief Fotoclub Blik

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/ WOLFERSVEEN - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt kunstenaarscollectief Fotoclub Blik voorgesteld.

"Ruim veertien jaar geleden zaten we bij elkaar in een verdiepingscursus fotografie in de Gruitpoort in Doetinchem en vervolgens bij Foto21 in Bredevoort," vertelt Tjeerd Visser van Fotoclub Blik. "We bleken elkaar steeds te stimuleren om anders te kijken, onze blik te verruimen, en een blik te werpen op allerlei onderwerpen die het fotograferen waard zijn."

De leden komen uit Zelhem, Beek, Doetinchem en Keijenborg. "We komen elke maand bij een van onze fotografen thuis," vult Ben Krudde aan. "Eerder bespraken we dan de fotoafdrukken, maar tegenwoordig bekijken we de foto's op een groot computerscherm. We werken themagericht en letten op kleurgebruik, achtergronden en licht."

Elk jaar gaat de groep een hele dag op pad, onder andere Deventer, 'Zeche Zollverein' in Essen, Zutphen, Xanten en Nijmegen werden bezocht. Recent werd de oude binnenstad van Amersfoort bezocht. "Dat is gezellig, want we gaan dan ook ergens eten. Verrassend zijn wel de foto's die we die dag maken, we kijken niet op dezelfde manier."

Even kennismaken: Ali Bilderbeek; zij vindt sinds haar jeugd al inspiratie in haar directe omgeving, het Zelhemse platteland, met name de dieren daarin. Evelien O'Sullivan combineert het gevoel van het moment met elementen uit het landschap waarbij kleuren, verrassende elementen en contrast belangrijk zijn. Ben Krudde is vooral bezig met lijnen, vlakken, kleur en licht en is daarom voornamelijk rondom zonsopkomst en -ondergang op pad in natuur of stad.
Siep Medema maakt liefst natuuropnamen in de verschillende seizoenen, waarbij bos dichtbij of in de Zwitserse Alpen terugkomt. Anne Pera is een wandelaar die vooral let op details, waarbij hij het geheel niet uit het oog verliest. Licht is een inspiratiebron. Tjeerd Visser ziet overal het mooie van; sfeer of vorm van mensen, gebouwen, landschappen en dan de speling van licht daarin. Jan Waard is vooral geïnteresseerd in moderne architectuur, een belangrijk onderwerp van zijn foto's naast de landschappen die hij voorbij reist.

Ter voorbereiding van de expositie tijdens de kunst4daagse Bronckhorst kwamen de fotografen van Fotoclub Blik in restaurant De Heeren van Wolfersveen bijeen. De clubleden Tjeerd Visser en Anne Pera kenden eigenaar en gastheer Michiel Brouwer. Hij blies deze horecagelegenheid op zijn inspirerende plek bij de bossen van Wolfersveen, aan de fietsknooppuntenroute en vlakbij het Pieterpad in oktober 2018 nieuw leven in. "Ik werkte jarenlang in de bouwsector en gebruikte in mijn werk meer fotomateriaal dan tekst, vertelt hij enthousiast. "Ik vind het prachtig gastheer te mogen zijn voor de fotoclub." De foto's komen aan de muren van het restaurant, het café en de (film)zaal.

"We zitten nu in de fase van 'durf te kiezen' voor elk drie foto's, dit keer binnen het thema 'patronen'," geeft Anne Pera aan. "De fotoafdrukken worden op een passend medium afgedrukt. De ruimte moet het beeld gaan ondersteunen, een goede keuze is daarom belangrijk."


www.wolfersveen.com

www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden