Slijm maken op de koningsmarkt... heerlijk knoeien. Foto: Alice Rouwhorst
Slijm maken op de koningsmarkt... heerlijk knoeien. Foto: Alice Rouwhorst

Zóveel activiteiten te kiezen in en om de kerken van Baak en Steenderen

Algemeen

BAAK/STEENDEREN – Kermis en Oranje Stichting Baak (KOS) en Stichting Oranjecomité Steenderen kijken terug op een geslaagde koningsnacht en -dag.

Door Alice Rouwhorst

Ze hadden van alles geregeld voor jong tot oud, alleen het weer dat konden ze niet regelen. Dat was het enige minpuntje op Koningsdag 2019, zeker in de ochtend. De feestelijkheden begonnen echter al een dag eerder. Traditiegetrouw kregen de bewoners van Woon- en zorgcentrum de Bongerd in Steenderen en van de dagopvang aldaar van het Oranjecomité een heerlijke oranjesoes bij de koffie. Hier werd heerlijk van gesmikkeld.

De basisschool kinderen konden tussen zes en acht uur met de voetjes van de vloer in de zaal van Big Bread. Zo'n tachtig kinderen gingen helemaal uit hun dak op de muziek van DJ Larsse. Verhitte, blije gezichtjes aan het eind van een gezellig feest. Ze konden hun dorst, kosteloos, eindeloos lessen en kregen bij het weggaan een zakje chips om de energie weer aan te vullen.
Een uurtje later, zo rond de klok van negen uur was het in het Martinushuus in Baak een gezellige drukte voor de popquizz en een optreden van de Baakse band Hero3s. Zij brachten in twee sessies diverse nummers ten gehore. Achttien teams testten in vijf ronden hun muziekkennis. DJ Roan draaide een deel van de nummers niet zo maar, maar had ze enigszins vervormd… Dat maakte het benoemen van de Golden oldies, de Nederlandstalige hits en hits van het afgelopen jaar niet gemakkelijk. De laatste twee ronden waarin gemixte nummers benoemd moesten worden en de leadzanger(es) waren íets gemakkelijker. De eindstand leverden twee winnaars op. Via een shoot-out won uiteindelijk het team 'Twan en de rest'. Nog even naborrelen en de kerk moest in gereedheid worden gebracht voor het ontbijt op Koningsdag.

Eindeloos eitjes bakken
In Steenderen moest men redelijk vroeg uit de veren voor de aubade. Deze vond om half tien plaats op het marktplein en werd ondersteund door Muziekvereniging Nieuw Leven met, voor het eerst, de vendeliers uit Baak. Voor de laatste keer werden oranje ballonnen opgelaten, die eerder die ochtend door de brandweer met helium gevuld waren. In Baak schoof men op dat tijdstip aan het ontbijt in het Martinushuus. Verschillende soorten brood, beleg, koffie/thee en een gebakken eitje met of zonder spek stonden op het menu. Inwoners van Baak lieten het zich goed smaken. Zeker zo'n 130 eitjes werden over de ochtend en middag heen, gebroken in de pan en vonden hun weg naar een hongerige maag. Nieuw Leven en de vendeliers ondersteunden ook hier de aubade en het hijsen van de driekleur voor de kerk en daarna speelden de muzikanten nog een vrolijke noot in de kerk. De uitgezette fietstocht van 5 of 25 kilometer, vanuit Steenderen en Baak, werd door een enkele dappere fietser bereden, maar de animo was dit jaar begrijpelijk laag. Voor de ouderen reed er een paardentram tussen Baak en Steenderen. Het vervoermiddel had ook een aantrekkingskracht op kinderen. Dus een aantal van hen stapten met hun ouders in en lieten zich naar het nabij gelegen dorp brengen. Naar de konings- en kleedjesmarkt in Steenderen. Door het mindere weer was het eerst rustig op de markt. Toch werden er wel zaken gedaan en gezweefd in de zweefmolen en gesprongen op het springkussen.

Of ze gingen naar de sportieve spelletjes zoals een rodeostier, ballonnenparcours, stormbaan of limbodansen in gymzaal Concordia in Baak. Eerst werd er nog door teams tegen elkaar gestreden, maar het wedstrijdelement werd losgelaten toen veel kinderen gewoon lekker gingen spelen op de verschillende speelattributen. Ook hier was er gratis chips en drinken en hadden de blije kinderen gezonde rode blossen.

De dag werd met feestmuziek afgesloten in het Wapen van Baak en bij Heezen in Steenderen. Verschillende keren werd er getoost op de jarige koning.

Het is nog rustig op de konings- en kleedjesmarkt in Steenderen. Foto: Alice Rouwhorst
Hoe lang kun je blijven zitten op de boze stier? Foto: Alice Rouwhorst
Slijm maken op de koningsmarkt... heerlijk knoeien. Foto: Alice Rouwhorst
Met de paardentram naar Steenderen en Baak, plezier voor jong en (iets) ouder. Foto:  Alice Rouwhorst
Eieren bakken voor ontbijt/brunch in het Martinushuus. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant