Jurgen (l.) en Johan Wunderink zijn tevreden met hun nieuwe keuken. Foto: Liesbeth Spaansen
Jurgen (l.) en Johan Wunderink zijn tevreden met hun nieuwe keuken. Foto: Liesbeth Spaansen

Familie Wunderink trots op nieuwe keuken Den Bremer

Open huis 24 april, van 19.00 tot 21.00 uur

Door Liesbeth Spaansen

TOLDIJK – Café-Restaurant en Zaal Den Bremer aan de Zutphen-Emmerikseweg wil, nu de verbouwing en uitbreiding van de keuken achter de rug is, iedereen de gelegenheid geven om een kijkje te komen nemen. "Het is jammer dat normaal gesproken niemand al die verbeteringen kan zien," vindt Jurgen Wunderink. "Daarom houden we een open huis op woensdag 24 april. Iedereen is welkom van 19.00 uur tot 21.00 uur."

De geschiedenis van familiebedrijf Den Bremer start rond 1600. De herberg krijgt de naam Bremers Huys, later afgekort tot Den Bremer als Arent Bremer trouwt met de dochter van de overleden uitbater Hans Prater. Het was een boerderij en een hotel, een rustplaats aan de drukke doorgaande Hanzeweg en later halteplaats voor de stoomtram.
In 1823 trouwde Gerrit Jan Wunderink met een dochter van de toenmalige eigenaar, waarna steeds een zoon, achtereenvolgens Peter, Johan Theodorus en Bernard Wunderink, het bedrijf voortzetten. Johan Wunderink volgde met zijn vrouw Gerrie als vijfde generatie en inmiddels is hun zoon Jurgen als zesde generatie aangeschoven in het familiebedrijf.

"Vroeger was het woonhuis voorzien van een bar en werd gegeten in de bedrijfskeuken, waar zes pitjes waren om op te koken," weet Jurgen Wunderink. "Geleidelijk aan werd het bedrijf groter, een grotere keuken, de eetkamer kwam erbij, en de slaapkamer." In de loop der jaren is Den Bremer verbouwd en verbeterd waarbij de laatste tijd vooral aandacht is geweest voor het zichtbare gedeelte van het bedrijf.
Een grote wens van Johan en Jurgen was een ruime keuken en die is nu gerealiseerd. De werkzaamheden begonnen met flink wat sloopwerk. "Alles moest uit de keuken; de vloeren maar ook het dak. De schuur ernaast moest worden afgebroken, het was echt veel werk," zegt Jurgen. "In de nieuwe schuur hebben we toen eerst een noodkeuken gemaakt."
Den Bremer is 150 vierkante meter groter geworden. "Voor deze verbouwing hebben we in 2017 een eerste plannetje bij de gemeente ingediend. De meer gedetailleerde tekeningen zijn daarna door Ward van der Reijden, van WARC in Steenderen gemaakt en die zijn met wat aanpassingen goedgekeurd," vertelt Jurgen Wunderink verder. Verhey uit Toldijk en Bouwbedrijf Jolink uit Hummelo gingen daarna aan de slag.
"De keuken is dertig vierkante meter groter en de oude schuur is vervangen door nieuwbouw, waar de technische ruimten, koelcellen en opslagruimten zonder drempels zijn gerealiseerd," laat Jurgen zien. Deuren en muren werden verplaatst, onder de nieuwe rubberen keukenvloer zijn de leidingen gelegd voor de vloerverwarming, het dak werd vervangen en van nieuwe isolatie voorzien, glas vervangen door dubbel glas, alles volgens de nieuwe normen van duurzaamheid en hygiëne.
"Bij het uitbreiden met apparatuur in de nieuwe keuken, hebben we ook de meterkast vervangen. Deze is nu meer dan verdubbeld in capaciteit. Dat moest wel, want ons verlanglijstje werd steeds langer. Na een dagje bij de leverancier zagen we dat een combi-steamer en braadslee heel handig waren. Dat went snel, nu willen we deze al niet meer missen."
Het is in de keuken nu nog even zoeken omdat niet alles op zijn plek ligt. "Dat komt goed, de eerste grote partij is goed verlopen," aldus de tevreden Johan en Jurgen Wunderink.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden