'Compensatiebomen' bij Hengelo weer weggehaald

HENGELO - De nieuwe eiken die de provincie Gelderland vorig jaar april langs de N316 net ten zuiden van Hengelo plantte ter compensatie van gekapte bomen langs de N314 (Zutphen-Hummelo) zijn na kritiek van de ANWB en de gemeente Bronckhorst onlangs weer weggehaald. De ANWB vond dat de bomen te dicht bij de weg stonden en de gemeente wilde daar helemaal geen bomen. De nieuwe bomen worden elders opnieuw geplant, maar niet in de gemeente Bronckhorst, omdat daar geen ruimte langs een provinciale weg gevonden kon worden.

Bijna vier jaar nadat de provincie Gelderland tientallen bomen kapte langs de N314, van Zutphen naar Hummelo, plantte ze vorig jaar april een beperkte hoeveelheid eiken, beuken en lindes langs diezelfde weg ten noorden van de rondweg bij Hummelo én langs de N316, van Hengelo naar Doetinchem. De kap in augustus 2014 was volgens de provincie noodzakelijk vanwege een geringe verbreding van de weg.
Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft al die tijd aangedrongen op de beloofde compensatie van het aantal gerooide volwassen bomen. Die compensatie is meestal integraal onderdeel van een kapvergunning. Om de één of andere reden gebeurde dit echter niet bij dit kapplan.
In januari 2017 is Vereniging Bomenbelang uiteindelijk ter plekke gaan kijken met mensen van de provincie om te bepalen waar de bomen het beste geplant konden worden.
In april 2018 werden enkele beuken en 24 zomereiken bij Hummelo geplant en vijf groepen bosplantsoen van ieder 20 vierkante meter (meidoorn, Gelderse roos, veldesdoorn, kornoelje, kardinaalsmuts en hazelaar) en 51 zomereiken langs de weg tussen Hengelo en Doetinchem: 30 ten zuiden van Hengelo en 20 ten zuiden van de rotonde tussen Velswijk en Doetinchem. Die laatste 20 bomen blijven staan.
Op de N330, van Zelhem naar Hummelo plantte de provincie vlakbij de rotonde op de weg Hengelo - Doetinchem twee lindes.
Overigens noemde een woordvoerder van de provincie in de regionale kranten als tweede argument voor het planten van nieuwe bomen - naast de compensatie van het aantal gekapte bomen in 2014 - dat "bomen langs de weg vaak ook een snelheidsverlagende werking hebben".


Peter Bielars
secretaris Vereniging Bomenbelang Bronckhorst
www.bomenbelang.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden