Koen Hermans en Nicolas Musset op weg naar hun 2e GP-zege. Foto: WSC
Koen Hermans en Nicolas Musset op weg naar hun 2e GP-zege. Foto: WSC

Koen Hermans wint Grand Prix van Spanje

HENGELO - Team Hermans-Musset heeft in de strijd om het wereldkampioenschap zijspancross de tweede Grand Prix van het seizoen gewonnen. In het Spaanse Talavera de la Reina was de Hengeloër met zijn Franse bakkenist iedereen te snel af en wist over twee manches de meeste punten te behalen. Voor Koen Hermans is het de tweede keer dat hij een Grand Prix op zijn naam wist te schrijven.

Door Willy Hermans

Het zat er een keer aan te komen. Team Hermans was al in een aantal races de snelste combinatie, maar kwam door pech of crashes niet winnend over de streep. Op de harde baan in Spanje konden de twee zijspancrossers goed uit de voeten. In de eerste manche op het vroege aanvangsuur van twaalf uur gingen 25 zijspannen van start, waarbij Giraud-Haller en Brown-Chamberlain als snelste vertrokken. Na een ronde lagen Hermans-Musset op de zesde positie, nog wel voor Vanluchenen-van den Bogaart en Willemsen-Rostingt die vanaf de tweede rij moesten starten.
Vooraan ging de strijd tussen Giraud-Haller en Bax-Stupelis, waarbij uiteindelijk Giraud-Haller de deur wisten dicht te houden en als winnaar finishte. Hermans-Musset stoomden op naar de vierde plek achter Brown-Chamberlain maar konden de Britten niet passeren door problemen met de achterrem. Varik-Daiders eindigden als vijfde maar kregen vijf plaatsen straftijd na de geluidscontrole, waardoor Vanluchene-van den Bogaart een plaats opschoven. Van Werven-Beunk en Willemsen-Rostingt werden achtste en negende.

De tweede manche verliep uiterst spannend waarin de zijspannen dicht bij elkaar reden en voortdurend van positie wisselden. Er ontstond een kopgroep van vier met Sanders-Kunnas, Dierckens-Bax, Giraud-Haller en Hermans-Musset. Later wisten ook Vanluchene-van den Bogaart en Bax-Stupelis aan te halen. Een tijd lang wisten de drie Belgische rijders zich aan kop te nestelen, totdat Dierckens-Bax en Vanluchene-van den Bogaart met elkaar in botsing kwamen, waarbij Dierckens het strijdperk verliet. Sanders-Kunnas en Hermans-Musset profiteerden en streden om de leidende positie. Hermans-Musset wisten de koplopers te passeren en konden daarna winnend naar de eindstreep rijden voor Vanluchene-van den Bogaart en Sanders-Kunnas.
Toen bleek dat Giraud-Haller waren uitgevallen en Bax-Stupelis als vierde over de finish kwamen bleek dat Hermans-Musset de meeste punten hadden veroverd over twee manches en de Grand Prix van Talavera de la Reina hadden gewonnen! Een puike prestatie van de 22-jarige Achterhoeker die perspectief biedt voor de komende wedstrijden. In het klassement om het wereldkampioenschap steeg Team Hermans naar de derde plaats en is de achterstand op de twee koplopers teruggebracht tot acht punten.
In het dagklassement eindigden de tegenvallende Willemsen-Rostingt als negende, Keuben-Rietman tiende en Van Werven-Beunk twaalfde.
Tijdens het komende Paasweekend zal de derde Grand Prix in Nederland plaatsvinden, namelijk in het Overijsselse Oldebroek. De wedstrijden zijn op 22 april, tweede paasdag. Een mooie gelegenheid om de Achterhoekse zijspancrossers aan te moedigen, met name Koen Hermans in zijn aanval op de twee leiders van het klassement.

Dagklassement: 1. Hermans 43 pnt, 2. Bax 40 pnt, 3. Vanluchene 38 pnt, 4. Brown 36 pnt, 5. Sanders 35 pnt, 9. Willemsen 22 pnt, 10. Keuben 19 pnt, 12. Van Werven 13 pnt.

Stand WK na 2 races: 1. Vanluchene 80 pnt, 2. Bax 80 pnt, 3. Hermans 72 pnt, 4. Willemsen 64 pnt, 5. Sanders 58 pnt, 6. Brown 58 pnt, 7. Giraud 54 pnt, 8. Varik 41 pnt, 9. Veldman 40 pnt, 10. Dierckens 37 pnt, 11. Keuben 35 pnt, 15. Van Werven 23 pnt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden