Inzaaien en onderwerken van het patrijzenmengsel door HSL vrijwilligers in de Luur. Foto: Jos Lohuis
Inzaaien en onderwerken van het patrijzenmengsel door HSL vrijwilligers in de Luur. Foto: Jos Lohuis

Het Steenders Landschap zaait (en oogst)

STEENDEREN – Zo'n twintig belangstellenden, boeren en particulieren, hadden zich aangemeld bij Het Steenders Landschap. Zij stelden gezamenlijk zo'n 12.000 vierkante meter grond, 'akkerrand', ter beschikking om in te zaaien met bloemenzaad. Dit resulteert niet alleen in een mooier landschap, maar het wordt ook aantrekkelijker voor bestuivers en boerenlandvogels zoals de patrijs die er dekking en voedsel vindt. Zaterdagochtend 13 april verzamelde een groep van 17 zaaiers en harkers zich bij het eerste project aan de Emmerweg.

Door Margo van Steen

Voor het inzaaien werd deze extra werkdag met de vrijwilligers van HSL ingelast. Nadat het freeswerk door 't Onderholt was gedaan, konden zij aan de slag. Nog elf andere percelen rondom Steenderen, veelal kleinere, stonden op het programma voor die dag.

Ook bij een boer aan de Eekstraat gingen de vrijwilligers aan de slag. "Het is een heel eind lopen over die akkerrand, het is koud en de wind blaast het bloemenzaad haast uit het teiltje," zo vertelde Wilfred van der Weijden, een van de 'zaaimeesters'. Samen met Bertus Rietberg zaaide hij met het karakteristieke korte armgebaar de vierkante meters in. Gewapend met een hooihark harkten de anderen het bloemenzaad lichtjes onder.

Voor particulieren
Ook bij Garrit Kets en Tonnie Jebbink aan de Paardestraat werd het patrijzenmengsel (zaad) uitgestrooid. Niet in een akkerrand maar in zorgvuldig uitgekozen slingers in hun landschapstuin. "Via de patrijzen-telgroep kwamen wij in contact met René van Eijden van Het Steenders Landschap. Al een aantal jaren zijn wij bezig om de voor intensieve landbouw gebruikte grond achter ons huis weer nieuw leven in te blazen; het is een kwestie van een lange adem hebben." Er is door hen al veel gedaan om weidevogels, maar ook steenuilen, torenvalken en buizerds een aantrekkelijk leef- en foerageergebied te bezorgen. En met succes: "Sinds een paar weken loopt er op gezette tijden een patrijzenpaartje rond het huis."

René van Eijden zelf had tot zaterdagmiddag een ongebruikt stukje grasland naast zijn huis net buiten het dorp liggen. "Daar zou ik eigenlijk iets mee moeten doen…," vertelde hij vorig jaar nog. Dat is dus nu gebeurd: over een paar maanden bloeit er een mengsel van bloemen waar de bijen zeker op af zullen komen.

Wie ook interesse heeft om het Steenders landschap aantrekkelijker te maken, zich wil aanmelden als vrijwilliger bij of donateur van HSL kan zich aanmelden via de website.


www.hetsteenderslandschap.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden