Scooterdiefstal voorkomen met deze handige tips

Om te voorkomen dat dieven er met je scooter vandoor gaan, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze beter te beveiligen. Er zijn natuurlijk de standaard beveiligingsmethoden, zoals het op slot draaien van de scooter, maar er zijn ook genoeg extra mogelijkheden die je kunt doen. Denk aan een GPS tracker of extra slot.

De basis beveiliging
Een aantal van deze tips lijken logisch, maar zijn wel belangrijk om uit te voeren. Natuurlijk moet je altijd de scooter met de sleutel op slot zetten en de sleutel meenemen. De meeste scooters hebben standaard een stuurslot welke je hiermee op slot zet. Let altijd op waar je de sleutels stopt, het kan zijn dat dieven opletten waar je de sleutel stopt om deze later te stelen.

De locatie waar je de scooter neer zet is ook van groot effect op de kans op diefstal. Het beste is natuurlijk een parkeergarage waar de scooter onder toezicht kan staan. Parkeer de scooter niet in een afgelegen straat zonder verlichting, want je geeft dieven dan vrij spel om de scooter te stelen. Dieven zijn er niet altijd op uit om de hele scooter mee te nemen, vaak genoeg stelen ze onderdelen of spullen. Let er daarom op dat je geen waardevolle scooter in je scooter laat zitten.

Betere beveiliging
Een goede optie is een goedgekeurd kettingslot. Je weet of een slot goedgekeurd is, als deze een keurmerk draagt, zoals een ART-certificaat. Verder wil je een slot welke dieven moeilijk open krijgen, en welke lang genoeg is om de scooter aan de omgeving vast te maken. Neem als voorbeeld muurankers en schijfremsloten. Dit heeft als voordeel dat dieven het slot echt open moeten breken om de scooter te stelen.

Het is wel belangrijk dat je de scooter dan ook altijd aan het slot vast zet. Ook al ga je maar kort een boodschap doen, dit is juist het moment dat de scooter het minst beveiligd is. Vergeet ook niet, dat zodra je geen kettingslot gebruikt, dieven ook niet lang nodig hebben om de scooter te stelen.

GPS tracker of alarmsysteem
Een GPS tracker is geen vervanging voor beveiliging, maar is wel een goede aanvulling. Zodra je scooter gestolen is, kun je hiermee zien waar deze is, zodat je hem ook weer snel terug kunt vinden. De GPS tracker kun je laten plaatsen door speciaal getrainde installateurs, welke de tracker zo goed mogelijk in de scooter verstoppen, zodat dieven deze niet zien. Vooral in plaatsen waar veel scooters worden gestolen, zie je deze methode terug.

Wanneer je scooter wordt gestolen, krijg je op je telefoon een melding. Vervolgens kun je de politie bellen (of online aangifte doen) en de locatie van de scooter doorgeven, zodat de politie kan ingrijpen. Een aanvulling hier op is het plaatsen van een alarmsysteem. Een alarmsysteem zorgt ervoor dat de scooter lawaai maakt en lichtsignalen geeft wanneer deze wordt gestolen. Zeker in drukke steden zal het daarom opvallen wanneer dieven je scooter proberen te stelen.

Meer berichten