Burgemeester Besselink mocht Gerda Gosselink koninklijk onderscheiden. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink mocht Gerda Gosselink koninklijk onderscheiden. Foto: Liesbeth Spaansen

Gerda Gosselink geëerd met koninklijke onderscheiding

Algemeen

HENGELO – Niets leek erop dat de repetitie van ouderenkoor 'Jong van Hart' in Ons Huis op 4 april in Hengelo anders zou verlopen, maar dat veranderde toen in de pauze burgemeester Marianne Besselink de zaal binnenkwam, gevolgd door wel dertig familieleden en genodigden. Dirigente Gerda Gosselink-Pelgrom luisterde geëmotioneerd naar de speech van de burgemeester en dat "het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen als Lid in de Orde van Oranje Nassau."

Door Liesbeth Spaansen

"Beste koorleden, geachte dames en heren. Beste mevrouw Gosselink, mag ik u vragen naar voren te komen. Ik mag u in het zonnetje zetten omdat u wel eens iets gedaan heeft voor de samenleving," begon burgemeester Besselink, waarop Gerda Gosselink antwoordde: "Zoals iedereen dat doet."

"Maar u heeft zich niet 'iets' maar onafgebroken ingezet op zowel maatschappelijk als cultureel gebied, nadat u in 1967 voor de liefde naar Hengelo Gld. kwam," moest de burgemeester haar toch zeggen.

Gerda Gosselink-Pelgrom (75) was onderwijzeres liet haar communicatieve gaven op velerlei gebied ten goede komen aan haar mededorpsgenoten. "Iets aan het leven van anderen toevoegen waardoor welbevinden toeneemt."
Burgemeester Besselink zette al het vrijwilligerswerk vanaf 1967 op een rij en dat was een hele lijst.

In 1967 is Gerda lid geworden van de Parochiële Caritas Instelling en was vandaar uit medeoprichtster van de bejaardensoos 'Altijd Welkom' wat later de Katholieke Bond Ouderen geworden is. Vanaf 1969 coördineerde zij het verspreiden van het parochieblad en onderhield zij de communicatie tussen de leiding van de kerk en haar leden.

Eind 1994 namen de dames Gosselink en Seesing het initiatief tot het oprichten van een jongerenkoor met een combo voor de muzikale begeleiding. Gerda was de dirigent en coördinator van de tekstgroep voor de jongerenvieringen. Na vijf jaar werd het een interkerkelijk koor samen met jongeren van de N.H.-kerk, wat duurde tot 2006.

In de jaren 1983 tot 1988 werkte Gerda mee aan het oecumenisch Kesa rapport Kerk en samenleving. Van 1984 tot 2016 maakte zij deel uit van de werkgroep Liturgie bij het voorbereiden van de kerkelijke vieringen en vertegenwoordigde de Hengelose Parochie in de Pastorale Werkgroep Oost Gelderland. Van 1980 tot 1995 was de parochie opgedeeld in wijken en was Gerda vertegenwoordiger in haar wijk en maakte van daaruit deel van de parochievergadering en het overlegorgaan van de plaatselijke Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Vrijzinnige Kerkgenootschap. Van 2007 tot 2014 was zij lid van de Achterwacht, die kerkelijke activiteiten verzorgt rondom het overlijden van een parochiaan.

In februari 2016 heeft Gerda Gosselink vanwege gezondheidsredenen het vrijwilligerswerk bij de werkgroepen beëindigd maar probeert elke week aanwezig te zijn bij de repetities van het koor.

"22 jaar was u dirigente en had de algehele leiding van het ouderenkoor 'Jong van hart' en indien nodig fungeert u als pianiste en als organisator/coördinator. U had de verantwoordelijkheid voor het repertoire dat gezongen werd, het arrangeren van de liederen en het maken van nieuwe liedteksten. U heeft de koorleden menig plezierig uurtje bezorgd waar elke week naar werd uitgekeken." Ook was Gerda heel veel jaren dirigente van het gelegenheidskoor van vereniging De Passage.

"U bent een warme persoonlijkheid en prettig om mee samen te werken. U heeft zorg voor de medemens, bent hartelijk, meelevend en de verbindende factor. Voor uw vele vrijwilligerswerk voor de kerk, de werkgroepen, de koren heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mag ik u de versierselen opspelden?"

Na bloemen, felicitaties van haar man Herman, familie, koorleden en leden van KBO-PCOB trad de voorzitter van de UVV mevrouw Gradie Wentink naar voren om Gerda Gosselink toe te spreken. "Het gaat niet alleen om dirigeren en pianospelen, maar ook om wat je allemaal nog aan extra's voor het koor betekent. Daarnaast verzorg je de kerstviering voor de UVV, de Bleijke en de kerkdiensten. Door jou zijn de opkomsten van de koorleden ook geweldig. Je zorgt voor een goede sfeer, oftewel: harmonie. Voor 25 jaar leiding geven aan veel mensen is een lintje verdiend. Stiekem zijn we er best trots op dat 'Jong van Hart' onderdeel is van de UVV en we hopen dat het nog lang door mag gaan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant