Jean Gardy Lootsma, Noëlle Schimmel, Sten Droppers, Nienke Visscher en Emma Laan nemen deel aan de World Scout Jamboree. Foto: PR
Jean Gardy Lootsma, Noëlle Schimmel, Sten Droppers, Nienke Visscher en Emma Laan nemen deel aan de World Scout Jamboree. Foto: PR

Vijf scouts van Vordense David G. Alford naar World Scout Jamboree

Algemeen

VORDEN – Als snel blijkt tijdens het gesprek in de blokhut van de scouts waar we het vijftal treffen, dat op een prachtige locatie in een uithoek van landgoed De Kieftskamp ligt, dat er de nodige voorbereidingen zijn getroffen door de vijf 'verkenners' om aan de verre en uitdagende reis naar Amerika deel te kunnen nemen. Want Jean Gardy Lootsma uit Zelhem (14), Noëlle Schimmel (13) uit Zutphen, Sten Droppers (14) uit Vorden, Nienke Visscher (14) uit Warnsveld en Emma Laan (14) uit Steenderen van de Scouting David G. Alford uit Vorden behoren tot de ruim achthonderd Nederlandse scouts die komende zomer aan de World Scout Jamboree deelnemen.

Door Jan Hendriksen

Afgelopen weekeinde werd er in Doetinchem 'proefgedraaid' tijdens een speciaal troepenkamp. En dat ging prima. Maar over een kleine vier maand is het dan echt zover. Dan nemen Jean Gardy Lootsma, Noëlle Schimmel, Sten Droppers, Nienke Visscher en Emma Laan deel aan de World Scout Jamboree die van 22 juli tot en met 2 augustus in de Amerikaanse staat Virginia plaatsvindt. Nog nooit namen in de bijna 75-jarige geschiedenis van de Scouting David G. Alford zoveel leden van de Vordense scoutingclub deel aan een World Jamboree.

Gezamenlijk maar ook individueel werden er het afgelopen jaar al diverse activiteiten door het vijftal georganiseerd om de deelname financieel mogelijk te kunnen maken. Zo had men sleutelhangers gemaakt en verkocht, organiseerden ze een pannenkoekenfestival en hielpen mee bij de verversingspunten tijdens de Achtkastelenloop. "We moesten elk 4500 euro betalen om deel te kunnen nemen", zo vertelt Nienke. Door zelfwerkzaamheid heeft men al een groot deel van het benodigde deelnamebedrag bij elkaar kunnen sparen. "Maar daar moet nog wel wat bij. Daarom organiseren we zondag 7 april een Jamboree-wandeling vanaf het scoutinggebouw aan Hilverinkweg", zo vertelt Noëlle enthousiast.

Sten kijkt reikhalzend uit naar de reis naar Amerika. "Deze kans krijgen we maar eenmaal. Want je kunt namelijk alleen aan de jamborees deelnemen als je tussen de veertien en achttien jaar bent. En omdat de World Jamboree maar eens in de vier jaar plaatsvindt komt er maar een kans voorbij." Nienke kijkt ook uit naar de ontmoeting met leeftijdsgenoten uit andere werelddelen. "Op deze manier kun je kennismaken met andere culturen, vrienden maken en deelnemen aan talloze uitdagende activiteiten." Aansluitend aan de Jamboree maken de jongeren ook nog een rondreis door Virginia met onder meer een bezoek aan Washington.

Stroopwafels
Dit jaar nemen maar liefst 40.000 scouts uit 160 landen deel aan het grootste wereldwijde scoutingevenement dat elke keer in een ander land wordt georganiseerd. Vanuit Nederland gaan negentien troepen naar het evenement. Elke troep heeft veertig leden (36 deelnemers en vier stafleden). De troep waarvan Jean Gardy, Noëlle, Sten, Nienke en Emma deel uitmaken heet 'De Stroopwafels'. "Iedere troep heeft een eigen naam die vernoemd is naar Nederlandse lekkernij", zo verklaart Jean Gardy. "Hoe cool is dat. De stroopwafel is in het buitenland namelijk erg cool en iedereen vindt het lekker. Ook heeft de stroopwafel een gaaf uiterlijk, dat gaat dus helemaal goed komen", zo verwacht Nienke.

Wandeltocht
Voor de zes kilometer lange Jamboree-wandeltocht kan men zondag tussen 10.00 en 12.00 uur van start gaan bij het Scoutinggebouw aan de Hilverinkweg 2a in Vorden. De deelname kost 5 euro per persoon inclusief een drankje en broodje bij terugkomst.
Bij terugkomst kan men tegen een kleine vergoeding deelnemen aan een aantel leuke workshops. Er kunnen krijtplankjes en lentepotjes worden gemaakt en er is onder andere een workshop sierknopen. De scouts bakken hamburgers. Een welverdiende Amerikaanse hap na een lekkere wandeling. Opgave voor deelname aan de wandeling is gewenst en kan via e-mail.


wsj2019dga@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant