Vereniging Bomenbelang presenteerde de tweede fietsroute langs monumentale bomen in de gemeente Bronckhorst, rond Hengelo. Foto: Gerlinde Bulten
Vereniging Bomenbelang presenteerde de tweede fietsroute langs monumentale bomen in de gemeente Bronckhorst, rond Hengelo. Foto: Gerlinde Bulten

Tweede fietsroute langs monumentale bomen rond landgoederen bij Hengelo

Algemeen

BRONCKHORST - Vereniging Bomenbelang presenteerde vrijdag 29 maart de tweede fietsroute langs monumentale bomen in de gemeente Bronckhorst. Deze route loopt van de begraafplaats in Hengelo Gld. via verschillende landgoederen, Kieftskamp, Onstein, 't Medler, De Wiersse en Zelle, richting Ruurlo. De route is 31 kilometer lang. Wethouder Hofman fietste die ochtend met enkele leden van Vereniging Bomenbelang een deel van de nieuwe (tweede) fietsroute langs monumentale bomen.

De gemeente Bronckhorst telt ongeveer sinds eind vorig jaar 145 locaties waar monumentale bomen staan. Deze komen allemaal voor in het landelijk register van monumentale bomen. In de afgelopen jaren zijn alle bomen opnieuw bekeken en beoordeeld. Deze actuele gegevens, vaak met foto en andere kenmerken en nieuwswaardigheden, zijn te vinden in het register dat voor iedereen te bekijken is, zie www.monumentalebomen.nl.

Om op die markante bomen meer aandacht te vestigen, is enkele jaren geleden het idee ontstaan om wandel- en fietsroutes te maken langs een aantal ervan. Daarbij is rekening gehouden met variatie in boomsoorten, bijzondere locaties voor liefhebbers van bomen, zoals landgoederen, én een afstand die gemakkelijk met de fiets af te leggen is.

Omdat er onderweg veel te zien valt, kan het afleggen van de route nog best wat uurtjes in beslag nemen. Met het samenstellen is daarom ook gedacht aan horecagelegenheden. Met name Gerlinde Bulten, actief lid van Bomenbelang uit Zelhem, stopte heel wat uren in de voorbereiding van de route.
De routebeschrijving omvat informatie over zo'n twintig monumentale bomen. Om een boom monumentaal te noemen, moet hij minimaal tachtig jaar oud zijn, gezond en minimaal nog tien jaar in leven blijven én beeldbepalend zijn voor de omgeving, van een zeldzaam soort zijn of een opvallende hoogte of omvang hebben. Vaak staan dit soort bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Een aantal monumentale bomen herbergt bovendien bijzondere planten en/of dieren.

Ieder dorp zijn eigen bomenroute
De eerste route langs monumentale bomen voerde vooral over Vordens grondgebied, van kasteel Hackfort naar kasteel De Wildenborch via onder meer landgoed Het Enzerinck en kasteel Den Bramel terug naar Hackfort. Deze route is 28 kilometer lang, maar kan gemakkelijk ingekort worden tot 21 kilometer en is dan ook goed te bewandelen. Op den duur moeten alle voor boomliefhebbers interessante gebieden in de gemeente een eigen route krijgen.

Waar verkrijgbaar?
De routebeschrijving met bijbehorende kaart is voor 2,50 euro kopen bij onder andere de VVV in Vorden, eetcafé Jansen & Jansen en de campings 't Meestershuus aan de Antinkweg en Kom-Es-An aan de Handwijzersdijk in Hengelo en Het Wapen van Baak.

De route is ook te vinden op de website van Vereniging Bomenbelang: www.bomenbelang.nl.


Voor meer informatie: (0575) 470 530 of bomenbelang@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant