Tineke Roorda, Diny Boogman en Ali Klompenhouwer voor hun expositieruimte: de Steenderense Remigiuskerk. Foto: Liesbeth Spaansen
Tineke Roorda, Diny Boogman en Ali Klompenhouwer voor hun expositieruimte: de Steenderense Remigiuskerk. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met kunstenaars- collectief het Steenders Palet

Algemeen

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/STEENDEREN - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt kunstenaarscollectief het Steenders Palet voorgesteld.

In 1979, dit jaar veertig jaar geleden, begonnen Tineke Roorda en Diny Boogman met schilderen in een groep, de Steenderense Joffers, onder leiding van kunstenaar en arts Willem de Brunet de Rochebrune uit Bronkhorst. "Zijn motto was: Iedereen die wil, kan schilderen! Hij stimuleerde en inspireerde ons."

Steenders Palet
Zo'n twaalf jaar geleden gingen Tineke Roorda, Diny Boogman en Ali Klompenhouwer verder als schildersgroep het Steenders Palet. "Daar waren Marieke Grijpma en Walter Stellaart bij, maar die hebben nu een andere vrijetijdsinvulling."

Tineke schildert bij de KWA Arnhem bij Annemarie Noorderwier. "Ik heb les gehad van Doet Boersma in Leeuwarden. Zij is een grote inspiratie geweest, net als Rob Kwist, kunstenaar uit Zutphen. Ik werk liefst met olieverf, maar maak ook pentekeningen en werk met pastel en acryl. Mijn werk is altijd kleurrijk."

Diny aquarelleert en werkt ook in acryl. Diny's werk is, ondanks dezelfde docenten, toch zo anders van karakter dan die van Tineke en Ali. "We hebben respect voor elkaars stijlen en geven elkaar feedback. We schilderen elke woensdagochtend samen, steeds bij een van ons thuis," vertelt Diny.

Ali Klompenhouwer haakte twaalf jaar geleden aan bij het Steenders Palet, toen zij na dertig jaar stopte met haar bloemenwinkel in de Dorpsstraat in Steenderen. "Ik had gezegd dat als Tineke ooit een schildercursus zou gaan geven, dan wil ik erbij zijn." Zo gebeurde het. "Tineke schilderde toen bij Rob Kwist. Ik ben toen mee gegaan en schilder daar nog steeds." Ali werkt altijd met olieverf. "Ik heb ook geen behoefte aan wat anders," lacht ze. "Het is helemaal perfect zo. Ik gebruik zo af en toe jute, touwtjes en takjes op mijn werk."

"We vormen een op elkaar ingespeelde groep en delen lief en leed. Dat is echt heel waardevol," laten ze weten. Dit jaar exposeren ze tijdens de kunst4daagse in de Remigiuskerk in Steenderen. "Tussen tassen, keramiek en weefwerk van andere exposanten, zijn onze schilderijen te zien."


www.steenderspalet.nl

kunst4daagsebronckhorst.nl

Werk van Tineke Roorda: Kippenparade. Foto: PR
Werk van Ali Klompenhouwer: Tulipes. Foto: PR
Werk van Diny Boogman: Bloemenpracht. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant