Cappella Bronckhorst dirigent Hans de Wilde (r.) ontmoet tijdens de workshop 'oude' meester Gijs Leenaars. Foto: Rian Brenters 
Cappella Bronckhorst dirigent Hans de Wilde (r.) ontmoet tijdens de workshop 'oude' meester Gijs Leenaars. Foto: Rian Brenters 

Cappella Bronckhorst leert van 'oude' meester Gijs Leenaars

Algemeen

BRONCKHORST - Gijs Leenaars is een bekende naam in het internationale wereldje van koordirigenten. Hij is dirigent van het Bachkoor Holland en het Rundfunkchor Berlin, en dirigeerde eerder het Groot Omroepkoor. Maar aan het begin van zijn carrière stond hij op de bok voor Cappella Bronckhorst. Het koor viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Als verjaardagscadeau heeft het zichzelf een workshop onder leiding van hun 'oude' meester cadeau gedaan.

Aan de hand van stukken waar het koor nu op studeert (Zelenka en Rachmaninov) nam Leenaars de zangers mee in stem-, zang- en ademtechniek. Aan het eind van de workshop hadden de stukken beduidend meer glans gekregen.

Leenaars studeerde piano aan het conservatorium. Toch heeft hij zijn muzikale carrière niet als pianist voortgezet. "Ik was wel goed, maar realiseerde me dat ik geen wereldster zou worden. Bovendien had ik er geen zin in om acht uur per dag in mijn eentje te studeren; dat vond ik te eenzaam. Ik was toen al wel begonnen wat koren te leiden. Ik werd wel eens gevraagd in te vallen voor een repetitie, bijvoorbeeld. En zo ontdekte ik dat ik dat veel leuker vond, omdat je met elkaar iets moois maakt. Op die manier verwierf ik mijn eerste baantje; ik heb er min of meer mijn studie aan het conservatorium van betaald." Leenaars realiseert zich, dat hij van het dirigeren van amateurkoren aan het begin van zijn carrière veel geleerd heeft. "Er zijn stukken die ik nu in de professionele wereld leid, die ik vroeger heb ingestudeerd met amateurkoren. Cappella Bronckhorst was daar één van. Ik heb veel voordeel van die ervaring; je weet precies waar de gevaarlijke plekken zitten. Je leert ook hoe je het instuderen het best kunt aanpakken."

Zingen is zo'n beetje de meest beoefende hobby in Nederland. Waar ligt dat aan volgens Gijs Leenaars? "Ik denk dat het voor veel mensen een prettige emotionele uitingsvorm is. Wat je doet als koorlid doet ertoe, je draagt samen bij aan iets moois. Je bent wel deel van het geheel; je hoeft niet zoals een solist met de billen bloot; dat is voor veel mensen een mooie mix, denk ik. En er is zó'n schat aan meesterwerken beschikbaar!" vervolgt Leenaars enthousiast "Die muziek bestaat bij gratie van mensen die het zingen. En Rachmaninov is zo'n geweldige componist!"

Cappella Bronckhorst voert de Vespers van Rachmaninov uit op 21 september aanstaande in Vorden, en de Missa Votiva van Zelenka op 2 november in Steenderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant