Wilco Zeelenberg, Lewis Hamilton en Torleif Hartelman. Foto: Hartelman
Wilco Zeelenberg, Lewis Hamilton en Torleif Hartelman. Foto: Hartelman

Torleif Hartelman ontmoet Formule1 wereldkampioen Lewis Hamilton

HENGELO - Afgelopen weekend werd in Qatar de eerste wedstrijd voor het wereldkampioenschap MotoGP verreden. De uit Hengelo Gld. afkomstige Torleif Hartelman, werkzaam als rijderscoach voor het Petronas Yamaha SRT team en het Petronas Sprinta Racing team was er ook bij. Zijn belangrijkste werkzaamheden zijn het begeleiden en coachen van de Franse MotoGP rijder Fabio Quartararo en de Italiaanse topper Franco Morbidelli die uitkomen in het Petronas Yamaha SRT team waar Wilco Zeelenberg de team manager is. Als de tijd het toe laat, besteedt hij ook aandacht aan de Engelse rijder John McPhee en de Japanner Ayumu Sasaki die beiden uitkomen in de Moto3 categorie. Het Petronas Sprinta Racing heeft ook de Maleisische rijder Khairul Idham Pawi in het team. Pawi komt uit in de klasse Moto2.

De trainingen verliepen in de MotoGP naar alle tevredenheid en Hartelman was tevreden met het 19-jarige talent Quartararo die in zijn eerste officiële kwalificatie als vijfde eindigde. Teamgenoot Morbidelli behaalde een uitstekende achtste plaats. Pawi reed zich keurig naar een 21ste tijd tijdens de kwalificatietrainingen van de Moto2. McPhee en Sasaki behaalden een vierde en 22ste tijd en mochten ook vanaf die plaats van start gaan in de wedstrijd. Tijdens de kwalificatietrainingen op zaterdag had het team vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton te gast. Hartelman en Zeelenberg hadden een mooi onderonsje met Hamilton, die liet weten dit seizoen graag eens op een MotoGP motor te willen rijden. Misschien dat Hamilton voor een keertje zijn zitje gaat verruilen met de Italiaanse MotoGP topper Valentino Rossi tijdens een sponsormeeting.
De wedstrijden op zondag verliepen niet geheel naar wens van het team en Hartelman. McPhee werd dertiende in de Moto3 en teamgenoot Sasaki schakelde zich zelf uit door een valpartij. Pawi werd zeventiende achter de Nederlander Bo Bendsneijder die in de eerste bocht moest uitwijken door een valpartij van meerdere collega's voor hem. Voor Bendsneijder had er anders veel meer ingezeten. Vlak voor de start van de MotoGP race kreeg Quartararo zijn motor niet aan de gang en moest vanuit de pitstraat starten. Hij reed in het begin sneller dan de rest van het deelnemersveld. Echter kwam hij niet verder dan de zestiende plaats en bleef daardoor net buiten de punten. Teamgenoot Morbidelli werd elfde en scoorde vijf punten voor het wereldkampioenschap. De resultaten waren niet wat men wilde maar toch was Hartelman wel tevreden met het weekend. De rijders hadden laten zien dat de snelheid er wel in zat. Men is er van overtuigd dat de resultaten er zeker komen.

Meer berichten