Schutterszilver van Bronkhorst tentoongesteld in 'Musea Zutphen'. Foto: Bertus Rietberg
Schutterszilver van Bronkhorst tentoongesteld in 'Musea Zutphen'. Foto: Bertus Rietberg

Zonnebloemgasten bekijken schutterszilver van Bronkhorst

Algemeen

STEENDEREN/ZUTPHEN - In het kader van 'kleine activiteiten' van de Zonnebloem-afdeling Steenderen bezochten negen Zonnebloemgasten en drie vrijwilligers 'Musea Zutphen' aan het 's Gravenhof. In 'Musea Zutphen' zijn het Stedelijk Museum Zutphen en het Henriette Polak Museum ondergebracht.

Op de begane grond werd genoten van de cultuurhistorische collectie van het Stedelijk Museum. Kunst, textiel, speelgoed, prenten en de prachtige zilvercollectie. Het na een brutale kunstroof in september 2013 buit gemaakt maar teruggevonden schutterszilver van Bronkhorst wordt daar ook bewaard en dat trok veel bekijks van de Steenderense gasten.
In de kelder zijn de archeologische schatten uitgestald die in de Zutphense bodem zijn gevonden. Botten en schedels van prehistorische dieren en werktuigen uit de steentijd duiden op de vroegste bewoners van deze streken.
Opgemerkt werd dat veel teksten vanuit de rolstoel niet leesbaar waren. Desondanks was de conclusie dat het samen bezoeken van zo'n museum een gezellige en leerzame bezigheid is.
De excursie werd afgesloten met koffie of thee met gebak in het museumrestaurant. Iedere donderdagmiddag werkt daar Henk Bouwman, ondanks zijn visuele beperking van slechts 20% zicht, aan zijn tweede uitdaging: een pentekening van het 's Gravenhof, Zutphens oudste plein. Jammer genoeg moest Bouwman deze donderdagmiddag verstek laten gaan. Zijn 'Panorama Zutphen', een bijna zes meter lange pentekening die hij in 2015 na meer dan 1.000 tekenuren voltooide, was er natuurlijk wel te bewonderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant