Oimheidi | Pixabay
Oimheidi | Pixabay https://pixabay.com/en/electric-charge-road-sign-sign-2301604/

De energierekening stijgt, maar waarom?

Algemeen

2019 wordt waarschijnlijk een duur jaar voor vrijwel ieder huishouden. De verwachting is namelijk dat de energierekening zal stijgen met enkele honderden euro's. Verschillende bureaus hebben berekeningen gedaan, waarbij de gemiddelde kostenstijging rond de € 330,- per huishouden ligt. Maar wat is de reden waarom de energierekening zoveel hoger wordt dit jaar? En zijn er manieren voor de inwoners van Hengelo om deze prijsstijging zoveel mogelijk tegen te gaan met besparende maatregelen?

Hogere tarieven
De stijging van de energierekening is voor de helft te verklaren door de hogere tarieven die energiemaatschappijen hanteren. De prijs van gas en stroom wordt nog altijd bepaald door vraag en aanbod. Verbruiken we massaal meer energie? Dan zal de prijs gaan stijgen. In 2018 is er relatief meer energie verbruikt doordat de maanden februari en maart iets kouder uitvielen. De verwarming werd volop aangezet, wat we nu terugzien op onze energierekening. Daarnaast is de prijs voor CO2-emissierechten gestegen. Dit zijn extra kosten voor de energiecentrales, die uiteindelijk weer worden doorberekend aan de consument. De laatste reden voor de stijgende tarieven is de sluiting van enkele kerncentrales. In Frankrijk en België zijn er in de afgelopen jaren meerdere kerncentrales gesloten, waardoor er simpelweg minder aanbod van energie is. Ook dit zorgt ervoor dat de tarieven stijgen.

Meer energiebelasting
Ook de belasting speelt een grote rol in het bepalen van energieprijzen. Helaas voor consumenten, gaat deze belasting flink omhoog in 2019. Zo wordt de belasting op gas met maar liefst 13% verhoogd. De tarieven voor elektriciteitsbelasting gaan juist wel weer omlaag met 5,7%. Hier zit een belangrijke reden achter, aangezien de overheid consumenten wil aansporen om hun woningen op een duurzamere manier te verwarmen. Wie het niet kan betalen om een duurzamere warmte-installatie te plaatsen, betaalt dus wel meer belasting. Daarnaast wordt de heffingskorting energiebelasting verlaagt. Waar huishoudens normaal gesproken konden rekenen op een heffingskorting van € 373,33, moeten ze het in 2019 doen met een korting van € 311,62. Deze daling van de heffingskorting heeft alles te maken met het nieuwe belastingstelsel dat in 2019 is ingevoerd. Dit zorgt niet alleen voor een hogere btw, maar dus ook voor meer energiekosten. De stijging van de belasting en de daling van de heffingskorting zorgen er samen voor dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 96,- extra moet betalen voor hetzelfde jaarlijkse verbruik.

Besparen op de energierekening
Met de stijgende energieprijzen is het voor consumenten steeds belangrijker om te kunnen besparen op hun energierekening. Er zijn verschillende manieren waarop dit mogelijk is. Zo is de aanbouw van energieneutrale woningen en bedrijfspanden steeds populairder, ook in de buurt van Hengelo. Ook het nieuwe solarpark dat enkele jaren geleden in Hengelo werd gebouwd is een goede stap richting een betaalbare energierekening, aangezien deze investering zich in de loop der jaren moet gaan terugverdienen. Een kleine stap voor consumenten is energieleveranciers vergelijken. Iedere leverancier heeft namelijk wel speciale welkomstacties en kortingen die de jaarrekening een stuk betaalbaarder kunnen maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant