De leden van de Hengelose toneelvereniging repeteren wekelijks in zaal Leemreis. Foto: Luuk Stam
De leden van de Hengelose toneelvereniging repeteren wekelijks in zaal Leemreis. Foto: Luuk Stam

'Toneel is ons leven, wij kunnen niet zonder'

Hengelose Toneelvereniging bestaat 50 jaar

Door Luuk Stam

HENGELO - In het jubileumstuk Op de Woelige Baren spelen ze wijkagent Lubbert, roddelaarster Aleid en mevrouw Trijn, de echtgenote van alcoholist Geert. Henk Woerts (71), Rikie van Campen (76) en Diny van Campen (72) houden ervan om in zo'n rol te kruipen. Toch vertellen ze ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Hengelose toneelvereniging ook graag hun eigen verhaal.

Hun verhaal is dat van de vereniging, want Woerts, Van Campen en Van Campen – de dames zijn geen directe familie – zijn leden van het eerste uur, ook al komen ze alle drie niet uit Hengelo. Tegenwoordig wonen ze in Zelhem. Zo'n vijftig jaar geleden kwamen ze via via vanuit Velswijk en Veldhoek bij de toneelvereniging in Hengelo terecht.

Hier zagen ze vele leden komen en gaan en inmiddels behoren ze zelf tot de oude garde. Rikie van Campen was tientallen jaren voorzitter, Henk Woerts nam het twee jaar terug van haar over. De vereniging telt momenteel 17 leden en repeteert wekelijks in zaal Leemreis. Eén keer per jaar is er een uitvoering in Ons Huis.

Die van dit jaar is extra bijzonder, want de drie uitvoeringen van Op de Woelige Baren in het tweede weekend van maart in Ons Huis staan geheel in het teken van het vijftigjarig jubileum. Het verhaal gaat over de Hengelose boer Bennie, die een cruise op de Middellandse Zee wint. Er is één probleem: Bennie is al van kinds af aan bang voor water.

Het is een plattelandskomedie zoals deze in 1969 vanuit de Bond voor Staatspensionering opgerichte toneelvereniging er door de jaren heen heel wat speelde. "Zo'n zaal met mensen die zich slap lachen, dat is zó leuk!", zegt Diny van Campen. "De mensen willen graag een avond lachen, het is geweldig als je ze die kunt geven."

Daarbij is de rol van Henk Woerts vaak een belangrijke. Hij speelt doorgaans een komiek en dat zal in de jubileumvoorstelling in zijn rol als politieagent niet anders zijn. "Ik heb ook wel serieuzere rollen gespeeld, maar het leukst vind ik het om een komisch typetje te spelen", vertelt hij. "Ik was ook al eens verkleed als dame, dat was ook mooi!"

De voertaal in de stukken van de Hengelose toneelvereniging is het Achterhoekse dialect. "Wij waren de eerste toneelvereniging die in het dialect speelde", vertelt Rikie van Campen. Met hun uitvoering van het toneelstuk 'Um den olden Berenschot' van Herman van Velzen schopten de toneelspelers het zelfs tot een optreden in schouwburg Amphion in Doetinchem.

De jongere leden houden het meestal bij de Nederlandse taal. "Ik kan wel iets Achterhoeks praten, maar niet een hele avond", zegt Babbet van der Wal (31). Voor het tweede jaar op rij speelt zij hier in Hengelo mee. Samen met André Groot Wassink (27) – hij doet hier dit jaar voor het eerst mee – haalt ze de gemiddelde leeftijd flink naar beneden.

De twee stonden al veel vaker op de planken, maar toen namens andere toneelverenigingen in de regio. Zo speelde Van der Wal bij toneelvereniging De Heide in Halle. Toen één van de Hengelose leden in Halle mee kwam doen, vroeg hij haar voor een rol in Hengelo. "En het stuk waar we nu mee bezig zijn, vind ik het leukste stuk waarin ik tot nu toe heb gespeeld", vertelt de 31-jarige. "Mensen hebben soms het idee dat toneel oubollig is, maar het is juist steeds meer vernieuwend."

Net als zoveel verenigingen is ook de toneelvereniging op zoek naar jeugd. Maar kan iedereen hier zomaar binnenlopen? "De drempel van 'ik kan het niet, want ik heb het nog nooit gedaan', daar moet je overheen stappen", zegt Van der Wal. "Wij zijn ook allemaal ooit bij nul begonnen. Als je mij voor mijn achttiende had gezegd dat ik jarenlang toneel zou gaan spelen, dan had ik gezegd: jij bent gek! Ik ben er toevallig ingerold."

Het toneel vindt vooral in de wintermaanden plaats. In Hengelo beginnen ze in november met repeteren voor de uitvoering in het voorjaar. Daar komt ook de nodige thuisstudie bij kijken. "Ik oefen de teksten thuis hardop", vertelt Rikie van Campen. "Soms gaat het zo hard dat de hond ervan begint te blaffen. Ik ga niet de planken op voordat ik weet dat ik het kan."

De uitvoering is steevast weer het hoogtepunt waar de leden van de toneelvereniging als groep naartoe werken. "Toch ben ik altijd weer zenuwachtig", bekent Diny van Campen. "Wat het toneel voor ons betekent? Alles. Toneel is ons leven, wij kunnen niet zonder. Ik zeg altijd; ik blijf op het podium staan totdat ze me er vanaf moeten dragen."

De uitvoeringen van Op de Woelige Baren in Ons Huis op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart beginnen om 20.00 uur. Op zondag 10 maart is de aanvang om 14.00 uur. De entree is 6 euro.

Kaarten zijn te bestellen via Ons Huis (0575-463555), via Henk Woerts (0314-625322) en via de mail: toneelvereniging-htv@outlook.com.

Meer berichten