Gymlerares Joyce Lieverdink en gymnaste Nikki van Aken van Achilles met naast hen handballer Kaj Harmsen en jeugdbegeleider Rob Wentink van Quintus. Foto: Luuk Stam
Gymlerares Joyce Lieverdink en gymnaste Nikki van Aken van Achilles met naast hen handballer Kaj Harmsen en jeugdbegeleider Rob Wentink van Quintus. Foto: Luuk Stam

Quintus en Achilles zoeken samenwerking

Duo-lidmaatschap voor kinderen: handbal én gym

Door Luuk Stam

HENGELO – Kinderen die lid zijn van handbalvereniging Quintus in Hengelo kunnen zich met hun lidmaatschap binnenkort wellicht ook uitleven op de evenwichtsbalk of aan de ringen. Andersom kunnen de jonge gymnasten van de plaatselijke gymnastiekvereniging Achilles dan hun opwachting maken op het handbalveld.

De twee relatief kleine verenigingen – Quintus heeft ruim 100 leden, Achilles telt er zo'n 135 – willen speciaal voor kinderen uit de groepen 2 tot en met 6 van de basisschool duo-lidmaatschappen in het leven roepen. Jonge leden kunnen dan op dinsdag meedoen aan de gymles en op vrijdag aansluiten bij de handbaltraining. Een instuif op dinsdag 5 maart moet uitwijzen of hier animo voor is.

De combinatie van handbal en gym klinkt misschien wat vreemd, maar is het volgens beide verenigingen niet. "Het handbal is ooit ontstaan vanuit de gymnastiek", vertelt Rob Wentink van Quintus. "De gymnastiek is de basis, de moeder der sporten en heel belangrijk voor de ontwikkeling van de motoriek. In de tijd dat de balspelen meer naar voren kwamen, is het handbal toegevoegd."

Het idee om opnieuw de samenwerking te zoeken, kwam vanuit de handbalvereniging, maar ook onder de gymnasten is het enthousiasme groot. "Een heel mooie combinatie", vindt bestuurslid Marjon Harmsen van Achilles. "Kinderen vinden spelvormen leuk, maar in de gymlessen is daar lang niet altijd de tijd voor. Met het handbal kunnen we dat wel bieden."

Daarnaast zijn er al de nodige banden tussen de beide verenigingen. Zo is Harmsen zelf naast bestuurslid bij Achilles ook coach van het jeugdteam van Quintus waarin haar zoontje Kaj (9) speelt. "En wij zijn natuurlijk allebei niet de grootste verenigingen", stelt ze. "Als er dan mogelijkheden voor samenwerking zijn, waarom zou je dat dan niet doen?"

Wentink ziet dat ook zo. Bij succes zullen de verenigingen het project dan ook uitrollen naar de oudere jeugd. "Als dit aanslaat, is het een win-winsituatie voor beide verenigingen", stelt de handballer, die zelf in het verleden het voorbeeld gaf. Tot en met groep 8 deed Wentink aan handbal én gym. "Uiteindelijk moet je dan toch kiezen", vertelt hij. "Voor mij is het toen handbal geworden, maar als kind was het prachtig om het allebei te doen."

Gymnaste Nikki van Aken (10) heeft nog nooit gehandbald. Tot op heden houdt zij het bij de gymtraining op dinsdagavond. Toch zou ze best eens op vrijdag een handbaltraining mee willen doen, zo vertelt ze vlak nadat ze op sierlijke wijze van de evenwichtsbalk is gesprongen. "Ik vind het een heel leuk idee", klinkt het.

Dat hoort Wentink uiteraard graag. Zo hoopt hij ook kinderen te verwelkomen die met beide sporten nog onbekend zijn, want het realiseren van een breder aanbod heeft uiteraard ook als doel om meer leden te trekken. "Maar we willen vooral graag dat kinderen veel bewegen", voegt gymlerares Joyce Lieverdink toe. "Daar gaat het uiteindelijk om."

Tijdens de instuif op dinsdag 5 maart kunnen kinderen kennismaken met zowel het handbal als de gymnastiek. De instuif vindt plaats in sporthal De Kamp, begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan tot en met woensdag 27 februari via de aanmeldstrook onderaan de flyers, die deze week op de scholen verspreid worden.

Meer berichten