'Weg met provinciale bomen langs de N314'

TOLDIJK/BAAK - Een mooie woordspeling. Is het nu 'een weg met Provinciale bomen' of 'moe(s)ten de bomen langs de N314 nu weg ofwel de motorzaag erin?'.

Een ieder die aan de Zutphen Emmerikseweg woont, de verbinding tussen Baak, Toldijk en verder naar Hummelo, weet dat enkele jaren geleden in uiterste spoed bij nacht en ontij, nog voor iemand kon reageren, de motorzaag werd gestart en rond 80 prachtige eiken het loodje legden. De provinciale weg moest worden aangepast voor nieuwe gebruikers, en dan bedoel ik zwaar vrachtverkeer, kennelijk ook Lange Zware Vrachtwagens (LZV's van ruim 25 meter) en dit allemaal vooruitlopend op een enorme toename van vrachtwagens, 24 uur, de dag rond van en naar Steenderen.

De bomen waren niet ziek, ze stonden 'gewoon' in de weg. Dan ook maar 'gewoon' herplanten, ze mogen van mij best een ietsje naar buiten geplant worden in overleg met de aanliggende agrariërs. Of mogen we straks enkel naar 200 meter hoge wieken kijken of een immens lelijk vrieshuis in Steenderen? Een kaal landschap en thans is de Zutphen Emmerikseweg eveneens een kale route geworden zonder enige charme. Geen boompje, op één uitzondering na, meer te zien.

Op 12 februari belt dan de hoogste provinciaal ambtenaar, hoofd van het provinciaal wegennet, mij met een dooddoenertje: "We hebben elders met nieuwe aanplant gecompenseerd. Ik moest u bellen in opdracht van gedeputeerde Bieze om u te melden dat er geen eiken terug geplant worden!"

Dan heeft de Provincie Gelderland een probleem, want er is geen enkele sprake van compensatie. Hou op met die zogenaamde 'kulverhalen'. Er is wel ruimte voor herplant tot 350 eiken en moeten we het soms nog over CO2 hebben?

Ik zou willen zeggen… Baaks Belang en Toldieks Belang, sta voor je leefomgeving en richt u zich massaal tot de Staten van de Provincie Gelderland. U allen heeft recht op nieuwe aanplant langs deze historische weg, waarlangs eens het stoomtrammetje reed van Zutphen naar Emmerik.

Boomkanjers, kom in beweging, niet alleen voor ons, doch ook voor ons nageslacht. Samen Sterk en we kunnen toch wel met een team van 25 man meehelpen met planten en periodiek water geven in de droge zomertijd? Gewoon met een trekkertje en giertank vol water. Met spandoeken naar ons Huis der Provincie. Heeft u hulp nodig? bel gerust…


Paul Kok,
Bronkhorst

Meer berichten