Keppelsche IJzergieterij te Laag-Keppel, 1981. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Keppelsche IJzergieterij te Laag-Keppel, 1981. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Filmavond in 't Brewinc over Keppel en Steenderen

DOETINCHEM – In het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in 't Brewinc aan de IJsselkade 13 in Doetinchem wordt op woensdag 27 februari een filmavond gehouden met een selectie van films die het Erfgoedcentrum vanaf midden 2018 heeft gedigitaliseerd. Deze avond worden films over Keppel en Steenderen getoond. Aanvang 19.30 uur, inloop 19.00 uur.

Van Keppel worden mooie beelden uit begin 1950 getoond van het volksfeest (kermis), de gondelvaart en het varen op en zwemmen in de Oude IJssel (ca. 30 minuten). Daarnaast wordt een film getoond over de Keppelsche IJzergieterij, een vroeg-industrieel hoogovenbedrijf en ijzergieterij te Laag-Keppel (1794-1983). De circa 34 minuten durende film uit eind 1940 toont de verschillende fasen van het productieproces.

De andere film (circa 60 minuten) uit de jaren zestig gaat over twee jonge tienerbroertjes die per fiets een trektocht door Steenderen, Toldijk, Baak en Bronkhorst maken. Ondertussen halen ze kattenkwaad uit maar helpen ook hun ouders met boodschappen doen. Het grootste gedeelte speelt zich af in en om Steenderen. Deze film wordt van commentaar voorzien door de in Steenderen woonachtige Wim Knaake, die veel belangstelling heeft voor de historie uit de eigen omgeving en die veel heeft verzameld over het vroegere alledaagse leven in het stadje Bronkhorst.

Op deze avond zijn Geert Kroes, Gerrit en Jan Knake aanwezig. Zij verzorgen voor het Erfgoedcentrum het digitaliseren van films en kunnen belangstellenden deze avond hierover informeren.

Voor de pauze worden de films over Keppel getoond en na de pauze de film over Steenderen. De avond is rond 22.00 uur afgelopen. Tussen 20.30 en 21.00 uur wordt een pauze ingelast. De entree is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.


Aanmelden via: info@ecal.nu of 0314-787078.

Meer berichten