Ilse en Bennie Roozegaarde in hun nieuwe Mobiele Communicatie en Camera Unit met enorme overlegruimte waar, in verband met veiligheid, bezoekers goed in de gaten worden gehouden. Foto: Lotte Post
Ilse en Bennie Roozegaarde in hun nieuwe Mobiele Communicatie en Camera Unit met enorme overlegruimte waar, in verband met veiligheid, bezoekers goed in de gaten worden gehouden. Foto: Lotte Post

Voormalige borstonderzoekwagen krijgt nieuw leven op festivals

Algemeen

ZELHEM - Het is pikkedonker boven de weilanden in het buitengebied van Zelhem. Half Nederland heeft de werkdag erop zitten en zit rond dit tijdstip aan het avondeten, maar bij beveiligingsbedrijf Globe Group brandt nog volop licht. Hier demonstreert TEC Veiligheid, onderdeel van Globe Group, de Mobiele Communicatie en Camera Units (MCCU's), waarmee het bedrijf een belangrijke bijdrage kan leveren aan de veiligheid bij evenementen, groot en klein. Een kijkje achter de schermen bij het onderdeel van festivals dat meestal onzichtbaar is, maar o zo belangrijk voor het goede gevoel tijdens het feest.

Door Lotte Post

Een MCCU is een wagen die volledig is uitgerust met onder andere een eigen communicatiesysteem, moderne videoapparatuur en camera's. Eén vrachtwagen is gloednieuw en gigantisch: 22 meter lang en (uitgeklapt) 4,5 meter breed. Dankzij de demonstratie wordt duidelijk dat deze unit met recht het walhalla genoemd kan worden voor elke organisator die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.

Fervente festivalgangers weten hoe belangrijk een veilig gevoel op een terrein is. Niets is zo onprettig als naar feestjes gaan waar je constant op je hoede moet zijn. Het publiek oogt baldadig en opgefokt en de beveiliging is nergens te bekennen. Je wil op festivals zijn waar je het gevoel hebt: 'Hier ben ik in goede handen en gaat mij niets overkomen'. Het is voor een organisatie van groot belang juist dat gevoel te creëren, want anders blijven festivalgangers weg.

De demonstraties zijn in eerste plaats voor geïnteresseerde bedrijven en organisaties, maar daardoor niet minder relevant voor de mensen die uiteindelijk een festival of evenement gaan bezoeken. Want de MCCU's zijn ervoor gemaakt om grote mensenmassa's, zowel op als buiten het terrein, aan te sturen en te coördineren en het waarborgen van de veiligheid is juist van belang voor de bezoekers en omwonenden.

Zowel Mirjam, Ilse als Bennie Roozegaarde (directie Globe Group) zijn deze avond druk in de weer, dus Ferdinand Wesselink, werkzaam voor TEC Veiligheid, pakt de rondleiding over. Hij loopt met ferme stappen richting de kleinste MCCU, een witte bestelbus. "Deze camerawagen is compact en heel goed in te zetten voor de wat kleinere evenementen. Er is een ruimte met twee werkplekken voor bijvoorbeeld een cameraobservant en centralist." We lopen door naar een chique, blauwe wagen met aanhanger. "Hierin zit een grote overlegruimte en dit biedt plek aan onder andere de organisatie van het evenement, politie en beveiliging. Uitgifte van portofoons en veiligheidsbriefings kunnen vanuit de aanhanger gedaan worden. Deze MCCU is zeer geschikt voor middelgrote evenementen."

Het ziet er van binnen netjes en overzichtelijk uit. Ferdinand staat te popelen om het nieuwe paradepaardje te betreden. Het is ook vrij lastig om deze immense wagen, ontwikkelt onder leiding van Bennie Roozegaarde en 'uitdenker' Robert Schiphorst, te negeren. Ferdinand vervolgt: "Deze wagen is voorheen gebruikt voor borstonderzoek. De dokter die zo'n negen jaar met deze wagen op pad is geweest, was vrij emotioneel bij de overname. Omdat er geen lift in de vrachtwagen zit kon deze niet meer gebruikt worden voor onderzoek, sommige dames op leeftijd konden niet meer met het trappetje omhoog. De dokter zei wel meteen: slopen is niet kopen. Gelukkig is er naar tevredenheid ingestemd met het nieuwe doel van de wagen, namelijk zorgen voor veiligheid."

Eenmaal binnen is het verdwalen geblazen. Er zit een balie in met kastruimte, een keuken en een toilet. Maar het draait natuurlijk allemaal om het hart van de veiligheid: de kamer waar grote schermen verschillende camerabeelden laten zien. "In feite is het plug & play. Ik zet de wagen neer, verder leveren wij een technicus om de boel op te starten en de organisatie kan vervolgens gebruik maken van alle faciliteiten", aldus Ferdinand. "Indien gewenst kunnen we ervaren en getrainde observanten en centralisten leveren voor het uitlezen van de beelden en de aansturing van beveiligers en andere betrokkenen van de organisatie." Ferdinands ogen stralen. Hij is beveiliger, maar nog liever rijdt hij in deze enorme unit. Het is wel duidelijk dat zijn handen jeuken om het beestje op de goede plek te krijgen.

Het valt op dat er geen logo's op de MCCU's staan. Ferdinand. "Organisaties willen het liefst zo min mogelijk logo's op of bij hun terrein. Daarnaast is er nog een ander bijkomstig voordeel: stel je werkt als organisatie met een bepaalde beveiligingspartij, dan is het goed mogelijk om aanvullend alsnog de MCCU's van TEC Veiligheid in te zetten. Ieder beveiligingsbedrijf kan ons inhuren zonder belangenconflict omdat ze neutraal zijn. Zo kunnen we samen, met meerdere partijen, werken aan veiligheid."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant