Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Boh Foi Toch

Boh Foi Toch

Het was met afstand de mooiste verrassing van afgelopen week. Even geleden kondigde het zich al aan, maar nu was het dan eindelijk echt zover: de muziek van Boh Foi Toch staat op Spotify! Nummers als Bierman, Beernd van Kuperi-j, Zeet de Jongs en Vrouw Begeerdink zijn vanaf nu via de populaire en heel erg handige streamingsdienst te beluisteren.

Als je voor de allereerste keer op Spotify komt, voel je jezelf als een kind in een snoepwinkel. Miljoenen muzieknummers komen hier samen. Vanuit alle hoeken kun je jouw favoriete muziek bij elkaar rapen. Nieuwe muziek krijg je hier op een presenteerblaadje aangeleverd en een nummer waarvan je denkt dat je het nooit meer zult vinden, heb je hier binnen de kortste keren te pakken. Hier is alles.

Nou ja, bijna alles. Want toen ik ergens vorig jaar Boh Foi Toch intypte, kwamen er precies nul nummers tevoorschijn. Van de muziek van Hans Keuper en consorten stond er tot voor kort helemaal niets op. Ik was blijkbaar niet de enige die hierop zocht, want er kwam zelfs een petitie om de dialectnummers van deze Achterhoekse band op Spotify te krijgen. Met succes!

Een doodgewone woensdag verandert op deze manier ineens in een topdag. In al mijn enthousiasme stuur ik direct een aantal pure liefhebbers een appje om dit heugelijke feit te melden. Boh Foi Toch staat op Spotify! "Wat denk je dat ik momenteel draai?", stuurt de eerste terug. "Kijk, dat is nog eens goed nieuws!", reageert een tweede. En nummer drie beklaagt zich over het feit dat er nog maar één album op staat.

Dat klopt. Voorlopig moeten we het als fans van Boh Foi Toch doen met de nummers van het album Zeet de jongs uit 1992. Het was het eerste album dat uitkwam nadat de band in 1990 als gelegenheidsformatie bij elkaar kwam en op nieuwjaarsdag voor het eerst optrad bij Concordia in Hengelo. Aanvragen kwamen van alle kanten en een nieuwe Achterhoekse band was geboren. Er volgden albums met namen als Veur pauwen en poeten, Boekspek en Gewoon verdan.

Hier thuis is de muziek grijsgedraaid. Ik groeide op met Beernd van Kuperi-j en heb me vaak afgevraagd hoe die 'deern' er dan uitzag en of die 'boerderi-j' echt zo mooi was. Op de middelbare school kreeg ik biologie van Hans Keuper, maar voor mij was hij vooral de zanger van al die mooie Achterhoekse liedjes. Pas heel recent ging ik ook naar optredens, want de laatste jaren speelde Boh Foi Toch tot mijn grote vreugde geregeld in de buurt.

Beernd van Kuperi-j is op Spotify binnen een week bijna 3000 keer beluisterd. Nen Amerikaan en Vrouw Begeerdink volgen op kleine achterstand. Het is genieten geblazen voor de liefhebbers van het Achterhoekse lied. We moeten het wel zonder klassiekers als 't Hundjen en Mansleu met zwil in de hande doen. Voorlopig dan toch. "De rest kump der an!!", belooft Boh Foi Toch namelijk op Facebook. Ik kan niet wachten tot de volgende verrassing.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten