Het bestuur van de jubilerende ijsclub. Staande van links naar rechts: Harry Hebben, Jan Wolters, Evert-Jan Beeftink, Martin Nieuwenhuis, Rowdy Willemsen, Jan Berns. Knielend: Wim Peters, Martje Eggens-Postema, Willy Rutjes. Foto: Alice Rouwhorst
Het bestuur van de jubilerende ijsclub. Staande van links naar rechts: Harry Hebben, Jan Wolters, Evert-Jan Beeftink, Martin Nieuwenhuis, Rowdy Willemsen, Jan Berns. Knielend: Wim Peters, Martje Eggens-Postema, Willy Rutjes. Foto: Alice Rouwhorst

Vorst of dooi? Eeuwfeest IJsclub De Molenkolk gaat door

Algemeen

STEENDEREN - Nog maar even en dan is het tijd om het eeuwfeest te vieren. Tijdens de vergadering in de Ieskeet zet het voltallige bestuur de laatste puntjes op de spreekwoordelijke 'i'. Al heel veel voorbereidende taken zijn verricht. Het belooft een mooi feestje te worden voor álle leden.

Door Alice Rouwhorst

De naam van de keet doet het clubgebouw eer aan. Het is er, ondanks dat de kachel roodgloeiend is, in het begin 'ies kold'. Maar gezeten naast de kachel wordt het al gauw behaaglijk warm. Aan de houten wanden prijken naast verschillende noren, posters van schaatstochten en helden van weleer. Alles wat een onderkomen op een ijsbaan nodig heeft, is er. Een dak boven je hoofd, een stoel om op uit te rusten, een kachel om je aan te warmen, een keuken voor de koek, zopie en dergelijke, een toilet en door het vele glas ruim zicht op de schaatsbaan. Een multifunctioneel gebouw waar ook anderen gebruik van maken. "Hoeveel mensen we kunnen verwachten? Daar hebben we echt geen idee van. Alle leden zijn uitgenodigd en dat zijn er 450. Dat wil zeggen 450 gezinnen. Als die allemaal komen, dus met kinderen… Nee, we weten het niet. Honderd? Honderdvijftig? We zien wel", zegt Martje Eggens-Postma, secretaris van de jubilerende IJsclub de Molenkolk.

Alle kennis en kunde aanwezig
Wie zijn de mensen, die als het goed (door)vriest en de schaatskoorts weer uitbreekt, er voor zorgen dat schaatsliefhebbers, jong en oud, op het ijs aan de Toldijkseweg 13 kunnen staan? Het bestuur stelt zich, zo goed en kwaad als het gaat, één voor één voor. Want ze worden regelmatig onderbroken door een medebestuurslid die één of andere anekdote vertelt of een grap er tussendoor gooit. "We hebben het heel gezellig samen als bestuur, maar belangrijker is, dat onze leden het goed hebben, want daar doen we het tenslotte voor. Zij betalen negen euro per jaar. Dankzij hen kunnen we bestaan. We zijn geen rijke vereniging, maar wel een actieve. En we zijn blij met onze buren en de vele vrijwilligers", zegt voorzitter Martin Nieuwenhuis. Hij is door de toenmalige voorzitter Ab Koekoek gestrikt. "Ik werkte bij het Waterschap en heb dus wel wat verstand van water. De ijsbaan was toen nog gesitueerd op de Molenkolk, vandaar de naam. Maar die plek voldeed al lang niet meer, te diep. Hij vroeg mij of ik wat wist. In 1982 is de vereniging naar dit lage weiland aan de Toldijkseweg verhuisd. Vanaf die tijd ben ik verbonden aan de club, eerst als bestuurslid en vanaf eind jaren negentig als voorzitter. Bij de oprichting in 1919 werd afgesproken dat de helft van de toen tien bestuursleden uit Bronkhorst en de andere helft uit Steenderen moest komen. Dit moesten we op den duur wel loslaten."

Enige Bronkhorsternaar in het huidige bestuur is Jan Wolters. "Maar hij praat wel voor vijf!", zegt Nieuwenhuis. "En dat is positief bedoeld". Samen met zijn naamgenoot Jan Berns zijn zij de mannen met de rechter timmermans-handen. De houten keet komt voort uit hun brein en, samen met veel vrijwilligers, in 2005 uit hun handen. Zij zijn bestuurslid respectievelijk vanaf 1982 en 1998. "Ik mocht in het bestuur omdat ik niet kan schaatsen en ze een andere keet nodig hadden", grapt Jan Berns. "We zijn enorm blij met ze. We bedenken iets wat we willen en de Jannen of één van hen maakt het klaar", vervolgt Martin al wijzend op een nieuwe vitrinekast die net uit de werkplaats komt en gebruikt gaat worden voor de tentoonstelling.

Willy Rutjes let als penningmeester nu vier jaar op de centjes. Hij is vanaf eind jaren negentig betrokken bij de club en heeft lange tijd voor de club schaatstrainingen op de zondagmorgen in De Scheg in Deventer verzorgd.

Harry Hebben is al meer dan 25 jaar bestuurslid en draait zijn hand niet om voor technische zaken. "Ik zorg ervoor dat er geluid uit de boxen komt op de baan en in de keet en dat de baan in het donker verlicht is. Elk jaar was het weer spannend of de lichten gingen branden. Dat kwam omdat we bouwlampen hadden. Die gingen kapot van het niks doen. Tegenwoordig hebben we andere lampen, die werken goed!"

Evert-Jan Beeftink, ook op de hoogte van techniek en machines, is in verhouding met de anderen nog maar kort bestuurslid, zes jaar. Hij zag als buurman in de strenge winter van 2010 hoe de baan geprepareerd werd en bedacht dat het anders zou moeten kunnen. Hij ontwikkelde een mini-uitvoering van de professionele dweilmachine die op de grote banen gebruikt worden. Met strenge vorst kan de ijsbaan met warm water geprepareerd worden. Dit levert een perfecte gladde baan op. "De ronde tijden schoten omhoog!", grapt Martin. Ook Rowdy Willemsen is relatief kort (2010) bij de club. "Door hun beiden is de gemiddelde leeftijd van de bestuursleden gedaald en hebben we een betere feeling met de jeugd. Rowdy heeft zelf nog jonge kinderen", legt Martin uit. "Ik verleen de nodige hand- en spandiensten en verzorg de website", vult Rowdy aan. Wim Peters is de ijsmeester. Hij gaat over het water en de pompen en controleert elke dag bij vorst de ijsdikte. "Op 7 cm is het verantwoord om te schaatsen. Je wilt geen natte voeten, hè?! Maar zoals laatst, als er sneeuw voorspeld wordt, hebben we op 5 cm geschaatst op een kleinere baan." Wim is in 2013 voor al zijn activiteiten door de toenmalige burgemeester Aalderink geridderd. "Ze hadden me gezegd dat Martje geridderd zou worden. Dus ik heb 's ochtends samen met de anderen de keet geboend en hapjes gemaakt. Niet wetende dat het voor mijzelf was!"

Martje Eggens-Postema is in 2007 de eerste vrouw die in het bestuur zitting heeft. Zij is tot nu toe ook de enige. Zij vervult de taken van secretaris. "Zij is ook de enige hier van het stel die twee keer de Elfstedentocht heeft verreden", zegt Martin met enige spijt en een tikkeltje jaloezie in zijn stem.

Foto's en meer
Zaterdag 16 februari wordt het honderdjarig bestaan van de club gevierd vanaf 14.00 uur met de opening van een (foto)tentoonstelling in de Ieskeet aan de Toldijkseweg door wethouder Evert Blaauw. Het bevat een kleine honderd foto's van 1934 tot heden. Aansluitend worden de feestelijkheden voortgezet in de naastgelegen tent onder genot van een hapje, drankje en muziek. Alle leden en andere genodigden zijn van harte welkom. Jeugdige bezoekers kunnen deelnemen aan de '7 Steden spellen tocht'. Dit wordt beloond met een 7-stedenkruisje.

De tentoonstelling is op 23 en 24 februari ook te bekijken bij de Historische Vereniging Steenderen van 11.00 tot 16.00 uur in voormalige basisschool De Steenuil, Burg. Smitstraat 19 in Steenderen.

Het kan vriezen, het kan dooien. Eén ding staat vast: het wordt een fantastisch eeuwfeest!


ijsclubdemolenkolk.nl

IJsclub De Molenkolk Wisselbeker 1928 – 1929 K.G. Schoemaker. Foto: Alice Rouwhorst
IJsclub De Molenkolk Wisselbeker 1928 – 1929 K.G. Schoemaker. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant