Bron: Shutterstock
Bron: Shutterstock

Voorschot bedrag energie vaak te hoog ingeschat

Algemeen

De tarieven voor energie zijn dit jaar weer flink gestegen. Dit houdt in dat de energierekening vanaf 1 januari 2019 fors gaat stijgen, met gemiddeld € 190,- per huishouden. Iedere maand betaalt men een termijnbedrag voor de uiteindelijke jaarafrekening. Energieleveranciers berekenen dit maandelijkse voorschotbedrag vaak te hoog.

Waarom zijn de energieprijzen gestegen?
Er zijn een aantal oorzaken te noemen voor het stijgen van de energieprijzen. Allereerst gaat de energiebelasting omhoog. Deze stijging is nodig om de doelstellingen van het Energieakkoord te halen. Daarnaast moet de consumptie van gas omlaag. Dit komt omdat Nederland uiteindelijk van het gas af wil. Gas is een fossiele brandstof, en dus slecht voor het milieu. Het gebruik van gas wordt daarom hoger belast. Ook door de problemen in Groningen is er een lagere vraag gewenst. Tot slot gaat de Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog. Deze opslag is ingevoerd om het gebruik van en investering in duurzame energie te bevorderen.

Maak zelf een berekening
De energieprijzen zijn dus al gestegen. Daarnaast willen energieleveranciers klanten beschermen tegen een hoge naheffing. Daarom rekenen ze vaak een hoger maandelijks voorschot. Op zich is dat prima, maar dat bedrag schatten zij vaak veel te hoog in. Het is raadzaam om altijd zelf een berekening te maken. Er bestaan handige tools die hierbij hulp kunnen bieden. Bijvoorbeeld Check je voorschot. In deze tool moet worden ingevuld hoeveel stroom, gas of warmte er in een jaar geleverd moet worden. De tool maakt vervolgens een schatting van de totale jaarkosten en welk voorschot daarbij past.

Voorschotbedrag tussentijds verhogen of verlagen
Het is ook altijd mogelijk om het voorschotbedrag te wijzigen. Bijvoorbeeld wanneer er opeens veel meer of veel minder energie verbruikt wordt vanwege een lange reis of een verandering in de samenstelling van het huishouden. Deze wijziging kan bij de energieleverancier worden aangevraagd. Meestal kan dit gemakkelijk worden veranderd via de website van de energieleverancier of via een app. Het wijzigen van het termijnbedrag kan ook handig zijn in het geval van een strenge winter. Ook wanneer er veel nieuwe apparaten worden aangeschaft, kan het raadzaam zijn om het maandbedrag te verhogen. Daarnaast is ook verstandig om elk jaar energie te vergelijken. Door regelmatig te wisselen van energieleverancier, kan er veel geld worden bespaard.

Wees altijd redelijk
De energieprijzen zijn omhoog gegaan, daar valt niets meer aan te veranderen. Het is dus onvermijdelijk dat de consument meer gaat betalen voor energie. Het zou zonde zijn als er aan het einde van het kalenderjaar veel geld bijbetaald moet worden. Het is dus verstandig om altijd eerlijk te zijn en een realistische berekening te maken. Soms is het beter om iets meer te betalen, zodat er aan het eind van het jaar geen onaangename verrassingen zijn


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant