Zicht op ijsbaan en te knotten wilgen richting Steenderen. Foto: Lucas Kalkers
Zicht op ijsbaan en te knotten wilgen richting Steenderen. Foto: Lucas Kalkers

'Je school kan de boom in'

De jeugd laten beseffen zuinig om te gaan met de natuur

STEENDEREN - Lessen over de natuur staan -natuurlijk- op het rooster van groep 8 van basisschool De Pannevogel in Steenderen. Maar is het niet leuker om in die natuur de handen uit de mouwen te steken, er echt mee en in bezig te zijn? Deze 24 leerlingen doen dat vrijdag 8 februari samen met de vrijwilligers van Het Steenders Landschap (HSL). Zij gaan de wilgen knotten die langs de ijsbaan staan. De dag erop is er opnieuw een HSL-werkochtend georganiseerd, op een andere locatie. Iedereen is die dag welkom mee te klussen.

Door Lucas Kalkers en Margo van Steen

Klaas Leutscher, groepsleerkracht op de Pannevogel, laat leerlingen van groep 8 al jarenlang meedoen met het project 'Je school kan de boom in'. "De samenwerking met Het Steenders Landschap is goed, al die jaren is de organisatie rondom het project prima in orde. Dat is een voorwaarde, maar ik vind het daarnaast belangrijk dat de jeugd beseft dat er zuinig omgegaan dient te worden met de natuur. Dat kan bijvoorbeeld door met elkaar en in de eigen omgeving in het landschap bezig te zijn. En, later als zij groot zijn, misschien wel vrijwilliger willen worden bij Het Steenders Landschap."

Met hun leerkracht, Daniëlle Dammers, fietst groep 8 die vrijdagochtend naar de ijsbaan aan de Toldijkseweg. Vanaf 9.00 uur krijgen de leerlingen van de HSL-vrijwilligers uitleg over het gebruik van takkenschaar en snoeizaag, over het veilig werken daarmee en, dat hoort er ook bij, over het opruimen van het snoeiafval. En dan: aan de slag, met z'n allen de boom in!

De zaterdag erop, de 9e dus, organiseert HSL haar reguliere werkochtend. De vrijwilligers verzamelen om 08.45 uur in de Kei voor koffie en uitleg. Vervolgens gaan zij wilgen knotten en 'de singel van Uenk' snoeien. De wilgenstaken worden hergebruikt door deze opnieuw in te planten of door er een takkenril mee te maken. Door het aanleggen van een takkenril en het in stand houden van de singel wordt beschutting gecreëerd voor reeën, patrijzen, et cetera in een gebied dat verder sober is.
De HoogStamLeu gaan verder met de snoeiwerkzaamheden in 'boomgaard Addink'. Als altijd wordt er rond enen gezamenlijk afgesloten met soep en een borrel.

Meer informatie staat op de website. Daar kan men ook terecht voor informatie over vrijwilliger worden en/of financiële ondersteuning voor de vereniging.


www.hetsteenderslandschap.nl

Meer berichten