Hans Keuper bracht verhalen, liederen en gedichten over gebeurtenissen, herinneringen en personen uit deze regio. Foto: Folkert Wijmenga
Hans Keuper bracht verhalen, liederen en gedichten over gebeurtenissen, herinneringen en personen uit deze regio. Foto: Folkert Wijmenga

Dialect-proeverij werd feest van herkenning

STEENDEREN - Veel mensen uit Steenderen en omgeving waren zondagavond 27 januari naar de plaatselijke Remigiuskerk gekomen voor 'de Proeverij van het dialect'. De bekende zanger en dichter Hans Keuper leidde hen door de wereld van het Achterhoekse dialect. Het werd voor de bezoekers een 'feest van herkenning'.

De verhalen, liederen en gedichten die Hans Keuper, bekend van onder meer de band Boi Foi Toch, ten gehore bracht, gaan immers over gebeurtenissen, herinneringen en personen uit deze regio. Het is een rijk oeuvre waaruit hij kan putten; en dus zeer herkenbaar voor iedereen. Verhalen over Baak en Toldijk, anekdotes over zijn grootvader die als schoolmeester even in Steenderen had gewoond, een lied over Laag-Keppel en grappen over zijn eigen jeugd in Dinxperlo en zijn schooltijd in Aalten volgden elkaar in hoog tempo op. Afgewisseld door serieuze gedachten over de waarde van het dialect. Dat is immers 'de taal van je hart', een taal waarin je ook je dromen hebt. En het is voor velen vooral ook de taal waarin je je eigen geloof beleeft. Zo vertelde Johan Eppink zijn geloofsverhalen in het dialect en las Roelie Reiling een psalm in de Achterhoekse vertaling; een lied over kwetsbaar durven te zijn als een kind. Herman Haan, de initiatiefnemer van de avond, liet horen dat de Nedersaksische taal veel breder is dan alleen het Achterhoeks. Hij zong liederen in de taal van zijn jeugd: het Gronings. Het was een boeiende en afwisselende avond voor oud en jong. Zoals een van de jongere bezoekers na afloop vertelde: "Ik luister al naar Hans Keuper sinds ik zes was. Geweldig om hem hier nu eens in de Steenderense kerk te kunnen horen."

Deze avond met Hans Keuper was de tweede in een serie Proeverij-avonden in Steenderen. De derde Proeverij-avond is gepland op zondagavond 14 april. Het is dan Palmzondag; een goed moment voor een 'Proeverij van de Passion', met zangers en musici uit Steenderen en omgeving.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden