Martje Eggens helpt bij het aantrekken van de schaatsen. Foto: Alice Rouwhorst
Martje Eggens helpt bij het aantrekken van de schaatsen. Foto: Alice Rouwhorst

Alternatief schoolreisje naar het ijs

DEVENTER – "En denken jullie dat je op een schaats kunt steppen? Kijk dat doe je zo… Linker- en rechterhand op je linkerknie en je maakt een step beweging met je rechterbeen. Doe mij maar na", instrueert Leo Rietveld de kinderen. Als vijftien jonge eendjes met oranje hesjes volgen ze hem geconcentreerd naar de overkant van de binnenbaan op het ijs van de Scheg.

Door Alice Rouwhorst

De eerste beginselen van het echte schaatsen probeert Leo de kinderen bij te brengen. Springen op het ijs, slalommen, handen op de rug en lang glijden op één schaats. Hij telt hierbij heel rustig. "Eénenveertig, tweeënveertig,…" De een glijdt gemakkelijker over het ijs dan de ander. Het lijkt zo simpel, maar het valt voor sommigen niet mee om recht op de schaats te blijven staan. De andere dertig cursisten schaatsen deze vrijdagmiddag hun rondjes in de buitenste of middelste baan van de buitenbaan naar gelang hun startersniveau. Dit is vorige week, tijdens de eerste les vastgesteld. Aan de groen/gele hesjes zijn ze te herkennen. "Toen was het allemaal nog even zoeken voor ze. Maar je merkt nu al dat ze weten wat ze moeten doen en waar ze het moeten vinden. Het aantrekken van de schaatsen en hesjes ging zonet zoveel sneller!", zegt Martje Eggens, secretaris van de ijsclub De Molenkolk in Steenderen. Zij is samen met bestuursleden Wim Peters, Jan Berns, Jan Wolters en Harry Hebben en combinatiefunctionaris Sport en Cultuur Karin ten Heggeler van de gemeente Bronckhorst mee als begeleider. Hun aanwezigheid is zeker niet voor niets. Helpen met schaatsen aan doen, een kapot hesje omwisselen of een pleister op een wondje plakken.

Schaatsen voor een prikkie
Met de bus zijn de kinderen uit groep 7 en 8 na schooltijd uit Toldijk vanaf De Rank en uit Steenderen vanaf de Pannevogel vertrokken. Zij hebben gehoor gegeven aan de oproep van de ijsclub en de gemeente Bronckhorst om deel te nemen aan schoolschaatsen bij De Scheg voor een prikkie, tien euro. Met de bus heen en terug. Vier vrijdagmiddagen een soort van alternatief schoolreisje! Wie wil dat nou niet?! Een kleine 45 kinderen dus, die zich opgaven en nu plezier hebben voor tien. "Je had niet meegekund in de bus", zegt Margje tegen mij, "geen plekje meer vrij. Maar wees maar blij. Ik durf de hoeveelheid decibellen niet te schatten…." Zo uitgelaten als ze in de bus waren, zo geconcentreerd zijn ze op het ijs. Fanatiek wordt er geoefend. Rode, zweterige, blije koppies. Het plezier is van hun gezichten af te lezen. In de binnenste baan glijden de geoefende schaatsers soepeltjes voorbij. Handen op de rug, mooie lange slagen. De kinderen van de Rank en de Pannevogel moeten nog even oefenen om dit niveau te halen, maar het begin is er…. Na drie kwartier is de les voorbij. Het stoplicht gaat op rood. Iedereen moet van de baan voor de dweilpauze. Enige tijd later ligt de baan er weer als een gladde spiegel bij.

Jubilerende ijsclub
"Ik heb al meer projecten opgestart in plaatsen in de gemeente Bronckhorst. In Steenderen nog niet. Daar heb ik onder andere in het kader van het meer bewegen voor kinderen te stimuleren contact gezocht met de ijsclub. Omdat zij dit jaar hun honderdjarig bestaan vieren paste dit initiatief perfect bij dit jubileum", legt Karin uit. "Er ontstond gauw een leuke samenwerking", vult Martje aan. "De gemeente regelt de bus, de ouders een kleine bijdrage en wij de rest. Vele gezinnen zijn lid van de club, maar door de zachte winters kunnen ze niet vaak schaatsen en hier kan het wel. Zo doen we wat terug, maken de kinderen kennis met schaatsen, zijn ze in beweging én zijn ze op een andere, sportieve manier met elkaar bezig. En wie weet kunnen ze volgende week het aangeleerde op natuurijs in praktijk brengen! We hopen het!"

Meer berichten