Elke HSL werkdag wordt de catering verzorgd door HSL-bestuurders Rob Krassenberg (l.) en Frans Peelen. Foto: Lucas Kalkers
Elke HSL werkdag wordt de catering verzorgd door HSL-bestuurders Rob Krassenberg (l.) en Frans Peelen. Foto: Lucas Kalkers

Een kop koffie, een kop soep, is de lijm tussen de vrijwilligers van Het Steenders Landschap

Het Steenders Landschap kan al 15 jaar bouwen op een vaste groep vrijwilligers

STEENDEREN - Het Steenders Landschap, kortweg HSL, organiseert op zaterdag 12 januari weer een klusochtend. Deze begint om 8.45 uur in de Ieskeet, de kantine van de Steenderense IJsvereniging, met uitleg over de werkzaamheden en veiligheid. Iedereen is welkom om mee te doen. Om 9.00 uur gaat de groep naar diverse locaties om bomen te planten en wilgen te knotten. Rond lunchtijd wordt gezamenlijk afgesloten. Ook deze dag wordt de catering verzorgd door HSL-bestuurders Rob Krassenberg en Frans Peelen. Hun inzet is belangrijk voor de sfeer en dus het voortbestaan van HSL als vrijwilligersgroep. Daarom worden zij dit keer in het zonnetje gezet.

Door Margo van Steen en Lucas Kalkers

Op de werkochtenden, steeds op een zaterdag in de maanden november tot en met maart, zijn de beide heren al vroeg in touw. "We beginnen om een uur of acht. Zorgen dat er stoelen om de tafels staan en zetten koffie. Net voor negen uur komen de doeners van die dag binnen; zo'n 30 tot 35 diehards die soms de vrieskou trotseren. Ze krijgen een kop koffie en worden bijgepraat over de werkzaamheden die op het program staan. Dan waaieren ze uit naar de verschillende werklocaties."

Ook Rob en Frans zitten niet stil: er wordt opgeruimd, afgewassen en verse koffie gezet. "Die brengen we in thermoskannen naar locatie. Het lukt vrijwel altijd, een beetje afhankelijk van de afstand tussen de werkplekken, om rond half elf de vrijwilligers van koffie en koek te voorzien. Even pauze dus voor hen."

Na de koffieronde gaan Rob en Frans aan de slag voor de afsluiting van de werkochtend. "We maken soep (warm, voor een goede verstaander) en zorgen voor een broodje met knakworst. Dat gaat er altijd wel in na een ochtend hard werken." De vrijwilligers van die werkdag kunnen naar gelang hun leeftijd kiezen uit een glas fris, een pilsje of een Jägermeister." Om weer warm te worden natuurlijk? "Nee, na zo'n werkochtend zijn de meesten best wel moe, dus stilletjes. Na een borreltje komen de tongen los."

Die tongen komen ook los op de jaarlijkse barbecue die Het Steenders Landschap aan haar leden, actief of donateur, aanbiedt. Frans en Rob doen de inkopen en de voorbereiding terwijl Stef Niesink, als vaste waarde achter de barbecue, ervoor zorgt dat er voldoende vlees op het rooster gelegd wordt; Rob en Frans zorgen voor alles wat daar bij hoort. Eén uitspraak willen de heren de lezers niet onthouden: "Catering, een kop koffie, een kop soep, is de lijm tussen de vrijwilligers."
Ook voor de ledenvergadering in oktober zijn de beide heren druk met de inrichting van de Ieskeet tot vergaderplek en met het schenken van de koffie.

Hierbij worden de heren cateraars van harte bedankt voor hun vrijwillige inzet over de vele jaren!

Klussen van 12 januari:
De werkplekken voor de aanstaande HSL-werkdag zijn: de Hoogstam Leu in de boomgaard van Addink, werkzaamheden in het Plantenbos, werkzaamheden bij de boomgaard van Massink, Bronkhorstenweg Steenderen en die bij de HSL-akker aan de Boterstraat in Bronkhorst.


hetsteenderslandschap.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden