Kinderen steken kaarsjes aan bij een oorlogsgraf in Olburgen. Foto: PR
Kinderen steken kaarsjes aan bij een oorlogsgraf in Olburgen. Foto: PR

Een nieuwe traditie in Bronckhorst

Algemeen

Lichtjes branden op kerstavond bij oorlogsgraven en monumenten

BRONCKHORST - Voor de vierde keer worden in de gemeente Bronckhorst op kerstavond, 24 december kaarsjes aangestoken bij oorlogsgraven en monumenten. In Hengelo Gld, Hummelo, Baak, Steenderen, Rha, Olburgen, Zelhem, Halle, Vorden en Wichmond zullen de kaarsjes minimaal de hele nacht blijven branden. Tevens zullen kaarsjes branden bij het monument van QOR in Rha en bij de vrijheidsvlam in Hengelo Gld. De kaarsjes mogen op kerstavond met schemer, tussen 15.30 en 17.00 uur worden ontstoken.

Met het laten aansteken van de lichtjes willen de initiatiefnemer voor Bronckhorst, Gerrit Bruggink en de vrijwilligers bijdragen aan de kerstgedachte. "We willen onze dankbaarheid tonen aan de mannen en vrouwen die ruim 70 jaar geleden hun leven gaven, waardoor wij nu in vrede kunnen leven. Kerstavond is dan een moment om hier even bij stil te staan. Wij doen dit niet alleen in de gemeente Bronckhorst. We streven dit jaar naar 268 plaatsen in Nederland met meer dan 10.000 kaarsjes."

Oorlogsgraven zijn niet alleen die van gevallen Nederlandse of geallieerde militairen, maar ook van mensen van het verzet. "Er is geen landelijk protocol voor het plaatsen van lichtjes. U mag de lichtjes plaatsen zoals u zelf wilt, maar wilt u er wel voor zorgen dat wat u doet waardig is?".

Buiten Nederland zijn nu acht locaties, waaronder Engeland, Normandië, USA 911 en Malta. Wie hier zelf ook aan wil meewerken en een kaarsje wil plaatsen op een plek die nog vergeten is, kan zich aanmelden via de site. Van deze plekken worden dan foto's gemaakt en deze zijn ook te zien op de site 'Lichtjes op Oorlogsgraven'.

Het doel is om in volgende jaren de scholen erbij te betrekken. Dat staat nog op de agenda voor 2019 en 2020. "We willen ook in deze jaren onze bevrijding vieren. Het is namelijk erg belangrijk om de jeugd erbij te betrekken en de verhalen en gedachten voort te laten bestaan. We zien dat onze bevrijders uitsterven en zij kunnen het niet meer verder vertellen. Zonder geschiedenis geen toekomst," laat Gerrit Bruggink weten.
Leden van de Royal Canadian Legion Branch 005 (RCL) zijn druk bezig om lesprogramma's samen te stellen voor het basis- en voortgezet onderwijs. Ook zijn ze aan het kijken of er mogelijkheden zijn om in de gemeente Bronckhorst de graven te adopteren dit dan door groep 7 en 8 van het Basis onderwijs.

Hoe is dit ontstaan
Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit het Friese Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al meer 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland?

Hij zette een actie op via de Facebookpagina van Keep Them Rolling, met de gedachte als er 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders... de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond in 2015 branden er in meer dan 160 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Het was de start van een nieuwe Nederlandse traditie.


lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com

Bij het oorlogsgraf in Baak zijn kaarsjes ontstoken. Foto: PR
Kinderen hebben bij het oorlogsmonument op Rha een kaars ontstoken. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant