Petronas Yamaha SRT met Torleif Hartelman. Foto: Gold and Goose
Petronas Yamaha SRT met Torleif Hartelman. Foto: Gold and Goose

Torleif Hartelman in MotoGP met Petronas Yamaha SRT

Algemeen

HENGELO - De afgelopen weken waren hectisch voor de uit Hengelo Gld. afkomstige Torleif Hartelman. De afgelopen jaren was hij begeleider van de Engelse coureur Sam lowes. Die samenwerking is inmiddels beëindigd en Hartelman is sinds een paar weken werkzaam als rijderscoach c.q. analist bij het nieuwe Petronas Yamaha SRT MotoGP team. Daar gaat hij samen met zijn maatje Wilco Zeelenberg aan de slag. Zeelenberg is de nieuwe teammanager en de Zweed Johan Stigefelt heeft de functie van teamdirecteur. Razlan Razali is de teameigenaar.

Het Petronas Yamaha SR team vervangt volgend seizoen het Angel Nieto Ducati-team op de MotoGP-grid en neemt de rol van Tech 3 over als satellietteam van Yamaha. Hartelman zal zich voornamelijk bezig houden met begeleiden en coachen van De MotoGP rijders Franco Morbidelli en Fabio Quartararo. De Italiaan Morbidelli heeft er inmiddels al een seizoen opzitten in de MotoGP. Afgelopen jaar reed hij voor de Belgische formatie van Marc VDS. Een aantal top 10 uitslagen bevestigen zijn talent en Yamaha wilde graag een aantal jonge coureurs de kans geven in de MotoGP. Het team zal van Yamaha de beschikking krijgen over een A en een B machine. De A-versie zal nagenoeg gelijk zijn aan de machines waarmee ook Valentino Rossi en Maverick Viñales aan de start zullen verschijnen. Ondanks dat het met niet zoveel woorden gezegd werd, zal deze zo goed als zeker voor Morbidelli zijn terwijl Quartararo het als MotoGP debutant zal moeten doen met de B-versie, een machine van dit seizoen.

Sinds een aantal jaren is het Sepang International Circuit met een team vertegenwoordigd in het MotoGP wereldkampioenschap. In eerste instantie alleen in de Moto3 klasse, sinds een aantal seizoenen tevens in de Moto2 klasse en vanaf het komende seizoen zal het Maleisische team ook vertegenwoordigd zijn in de koningsklasse. In de Moto2 klasse zal Khairul Idham Pawi het Petronas Sprinta Racing team vertegenwoordigen, terwijl Ayumu Sasaki komend seizoen het team trouw zal blijven in de Moto3 klasse waar hij gezelschap zal krijgen van de Brit John McPhee. Met de komst van McPhee is er komend seizoen geen plaats meer voor Adam Norrodin binnen het Moto3 team. Hij zal met ondersteuning van SIC een stapje terugdoen en uitkomen in het FIM Junior World Championship.

Torleif had het de afgelopen weken druk met het begeleiden van de rijders die uitkomen in de MotoGP, Moto2 en Moto3. Morbidelli en Quartararo kwamen goed voor de dag met het testen op de Spaanse circuits van Valencia en Jerez. Hartelman en het team konden tevreden terugkijken op geslaagde testdagen van hun rijders. Morbidelli wist zowel in Valencia als in Jerez een zesde tijd neer te zetten, waarin alle MotoGP rijders aan deelnamen plus een aantal testrijders. Quartararo die nog nooit op een 1000cc machine had gereden, kwam ook zeer goed voor de dag met een zeventiende en twaalfde tijd totaal. Hartelman ziet veel potentie in de rijders en verwacht mooie dingen van Morbidelli en Quartarao in 2019. Naast de testdagen van de MotoGP-rijders was hij op andere dagen bezig met het begeleiden van de Moto3 en Moto2 teams van Petronas. De hoofdzaak is echter wel MotoGP team.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant