Afbeelding
Foto:

Zwaleman | Gele hesjes

Algemeen

Gele hesjes

Een jaar of achttien geleden tankte ik op een ochtend bij de Shell in Warnsveld, destijds een van de goedkopere tankstations in de Achterhoek. Bij het afrekenen belandde ik in een verhitte discussie over de 'historische' benzineprijs van die dag. Voor het eerst in de geschiedenis lag die boven de twee gulden per liter. Twee gulden en twee cent, om precies te zijn. En voor wie het omrekenen inmiddels verleerd is: dat is 92 eurocentjes. "Het komt nog een keer zo ver dat we boven de rijksdaalder gaan betalen", riep een van de klanten. "Nou, tegen die tijd doe ik de zaak dicht', antwoordde de pomphouder. "Dan rijdt niemand nog auto."

Hoezeer hij ongelijk had weten we nu. Inmiddels is de prijs van een litertje benzine al dik boven de oude rijksdaalder gekomen. Op zeker moment lag de officiële adviesprijs omgerekend zelfs boven de vier gulden. De laatste keer dat ik tankte (in Neede, waar tegenwoordig de volgens mij goedkoopste pomp van de Achterhoek staat), betaalde ik 1,48 euro. Ook als ik dat omreken zit ik nog altijd dik boven die oude rijksdaalder.
Ik heb het even nagekeken op de site van de ANWB: op dit moment (vrijdag, de dag dat ik deze column schrijf) is in Frankrijk de adviesprijs voor een litertje euro 1.45 euro. Dat is daar dus de hoogste prijs die je betaalt. Nog altijd drie cent minder dan de (mij bekende) Achterhoekse bodemprijs. En desondanks gaan de Fransen, gekleed in gele hesjes, massaal de straat op. Om te protesteren tegen de brandstofprijzen, die in hun ogen torenhoog zijn. Wij zijn wel andere prijzen gewend. Vandaar misschien, dat in Nederland het gele hesjesprotest ook niet veel voorstelt.
Nou is natuurlijk de laatste weken wel duidelijk geworden, dat het die demonstranten niet alleen gaat om de prijs van een litertje benzine. Onder de Fransen bestaat onvrede over allerlei andere zaken. En voor alles over de overheid. Die volgens hen geen oog en oor heeft voor wat de gewone Fransman wil.
Die parallel is volgens mij wél te trekken met Nederland. Ook hier nemen bestuurders besluiten die veel burgers niet begrijpen. Ik had het zelf deze week nog. Mijn gemeentebestuur (dat van Berkelland) liet me bijna jubelend weten dat in het kader van de afvalvermindering de grijze container volgend jaar nog slechts één keer in de vier weken wordt geleegd. In ruil voor die mindere service (en flinke besparing voor de gemeente) ga ik minder afvalstoffenheffing betalen. Maar liefst 6.36 euro per jaar, oftewel 53 cent per maand! Nou, dat tikt aan!
Nou zou ik natuurlijk een geel hesje kunnen aantrekken en de straat opgaan, maar ach nee, dat toch maar niet. Ik heb in mijn leven heel vaak gedemonstreerd. Tegen de oorlog in Vietnam, de Russische inval in Tsjecho-Slowakije, de groetplicht voor militairen (toen ik zelf in dienst zat) en de plaatsing van kruisraketten in ons land. Allemaal doelen die meer dan demonstratie-waardig waren. Tenminste in mijn beleving. Maar de straat opgaan tegen het afvalbeleid, dat gaat me toch echt wat te ver.
Oh ja, ik heb deze week nog wel gedemonstreerd. Achter mijn bureau. Ik heb het CDA in de Tweede Kamer een mailtje gestuurd over het kinderpardon. Speciaal daarvoor heb ik me in een geel hesje gestoken. Dat maak je gemakkelijk zelf. Neem een zak voor pmd-afval van de gemeente Berkelland, knip daar twee armsgaten in en klaar ben je!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden