Bijzonder opsporingsambtenaar, wijkagent en collega onderzoeken het gedumpte bouwafval. Foto: Liesbeth Spaansen
Bijzonder opsporingsambtenaar, wijkagent en collega onderzoeken het gedumpte bouwafval. Foto: Liesbeth Spaansen

'Gevonden daders van een afvaldumping zijn echt duurder uit'

Algemeen

BRONCKHORST – Over de portofoon komt het bericht binnen dat een grote hoeveelheid bouwafval is aangetroffen in het buitengebied van Vorden. Wijkagent Fons Bouwmeister stuurt zijn dienstauto direct naar de plaats delict om, een kwartiertje later, de situatie te kunnen bekijken. Het is woensdagavond 21 november en politie, gemeente, boswachters, bijzonder opsporingsambtenaren (boa's) en natuurbeheerders werken samen aan een handhavingsactie door alle buitengebieden van Bronckhorst tijdens De Groene Nacht.

Door Liesbeth Spaansen

Deze Groene Nacht begint om 20.00 uur in, hoe kan het anders, het kantoor van Natuurmonumenten in Vorden waar de wijkagent, coördinator van deze actie, iedereen welkom heet. Tijdens de briefing legt hij uit waar het deze avond om draait. "Vannacht gaan wij samen het buitengebied in om te surveilleren en samen te werken aan een veilig buitengebied. Het uitgangspunt is de verschillende partijen te leren kennen," vertelt hij. "Leden van natuurmonumenten werken samen met agenten en boa's. Iedereen vertelt elkaar hun werkwijzen, tips en tops. Wat het gaat opleveren vannacht, dat weten we niet. Vinden we niks dan is het top om geen ellende te ervaren. Vinden we wel iets, dan is bewezen dat het goed is om met elkaar op pad te gaan."

Burgemeester Marianne Besselink gaat mee met de actie. "Ik ben blij met het initiatief van Fons en met de Groene Nacht. Nu kunnen we zelf ervaren hoe het eraan toe gaat. We zien allemaal hetzelfde embleem op de blouse, samenwerken is belangrijk."

Vijf teams gaan de nacht in. De meldkamer weet van de actie af en elke auto heeft een eigen portofoon om onderling te communiceren. Mensen van natuurbeheer willen eerst posten aan de Baakseweg, Almenseweg en Lageweg, vanwege eerder gemelde overlast. Daarna gaan ook zij surveilleren.

Langs de smalle (zand)wegen van de buitengebieden staan hoge bomen. Fons kijkt scherp rond en stopt als hij iets beter wil bekijken, zoals de aanhanger op een zijpad van een zandweg. Staat die wel op slot? Maar ook is hij alert als de auto voor hem langzaam rijdt, een auto in het donker geparkeerd staat, als hij een plastic tas langs de weg ziet liggen of een wielspoor van zand.

Als het bericht over een grote hoeveelheid bouwafval dat is gedumpt bij Vorden over de portofoon wordt gemeld, draait hij de auto en rijdt erheen. De handhavers bekijken gezamenlijk waar het om gaat. Het lijkt er niet op dat er gevaarlijke stoffen bij liggen. Het incident wordt geregistreerd door de boa en afgesproken wordt dat de volgende dag verder onderzoek plaats zal vinden en het afval daarna wordt afgevoerd.

De auto's vervolgen hun surveillance. "Als er daders zijn gevonden, moet er rechtsbijstand en een advocaat worden geregeld," legt Fons onderweg uit. "Maar bovenal moeten we zoveel mogelijk bewijs verzamelen. Wij maken dan een proces verbaal, waarop de officier van justitie de verdachte vervolgt."

Een tweede dumping die avond, dit keer een zak isolatiemateriaal en de onderkant van een motorkap, wordt gevonden in het buitengebied van Hengelo. Ook daar komen de handhavers bijeen voor een gesprek.

Bewoners worden meer attent, ook deze avond zien de agenten mensen naar buiten kijken als ze langsrijden. Fons vertelt dat de politie steeds vaker gebeld wordt. "Mensen moeten altijd eerst 112 bellen en daarna in de whatsappgroep een melding zetten. Als een burger iets verdacht vindt, vind ik het sowieso verdacht. Die burger belt met een reden. We zijn soms dichtbij en gaan dan direct kijken."

Het is bijna middernacht als de auto's verzamelen bij Natuurmonumenten. Daar staat de lunch klaar, soep en broodjes met gehaktbal. Een welkom moment van de dienst, die op de helft is. Er is ook kort overleg over de bevindingen. Over het dumpen van het afval is onbegrip. "Het afvoeren van het bouwafval zal rond de 70 euro kosten," rekent een van de agenten voor. "De daders van het dumpen zullen nu naast een boete ook de afvoer- en andere kosten moeten betalen. Dat kan tot 700 euro oplopen."

Burgemeester Besselink vond deze avond belangrijk. "Dit is beleving voor mij, anders dan van papier lezen, want daar heb ik dan geen beeld bij. Ook de gesprekken in de auto tussen de handhavers om elkaar te leren kennen, heb ik als zinvol ervaren. Er is op dit moment grote dynamiek op bestuurlijk niveau en wij zitten hier al met elkaar. Prachtig!"

Fons is eveneens tevreden over deze Groene Nacht. "Het is het begin van een serie controles, gericht op een gebied. We kunnen het niet alleen, we hebben elkaar nodig om de kwaliteit te kunnen leveren die nodig is voor een veilig buitengebied."

Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
Wijkagent Fons Bouwmeister is de initiatiefnemer die naast het keurmerk voor bedrijventerreinen en winkelgebieden ook een voor de buitengebieden bepleitte. Bronckhorst heeft 17 mei 2017 als eerste gemeente in Nederland het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied (KVO-B) in ontvangst mogen nemen voor het buitengebied Hengelo/Vorden. Het keurmerk wordt nu uitgebreid naar de buitengebieden van de hele gemeente Bronckhorst.
Verschillende partijen werken hierbij samen aan de veiligheid: de gemeente Bronckhorst zelf, Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord, politie-eenheid en brandweer Achterhoek-West, het Openbaar Ministerie, Waterschap Rijn en IJssel, de Jagersvereniging en Natuurmonumenten. Team Achterhoek West bestaat uit vier clusters: Bronckhorst, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland.

Melding doen
Alle inwoners van Bronckhorst kunnen melding doen via de site www.bronckhorst.nl. Kies de optie Melding doen. Op een invulformulier kunnen datum, tijd en locatie, eventueel aangevuld met foto's, doorgeven worden over incidenten en of vindingen.

Voorafgaand aan De Groene Nacht worden de deelnemende handhavers gebriefd. Foto: Liesbeth Spaansen
Een dumping bouwafval wordt geconstateerd in het buitengebied van Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink is erbij als een tweede afvaldumping wordt geconstateerd. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant