Annie en Reind Zweverink vonden het mooi dat burgemeester Marianne Besselink op bezoek kwam. Foto: Liesbeth Spaansen
Annie en Reind Zweverink vonden het mooi dat burgemeester Marianne Besselink op bezoek kwam. Foto: Liesbeth Spaansen

Het verhaal van een rood campertje en rode rozen

Algemeen

HENGELO – Op de grote tafel staan 65 rode rozen. Reind Zweverink (86) kocht ze voor zijn vrouw Annie (84) voor hun briljanten huwelijksfeest. Burgemeester Marianne Besselink bezocht het paar op zaterdag 10 november, de dag dat zij, 65 jaar geleden, zowel voor de wet als voor de kerk in het huwelijk traden.

Door Liesbeth Spaansen

Annie Zieverink, geboren en getogen Hengelose en Reind Zweverink, geboren en getogen in Vorden zagen elkaar voor het eerst aan de Vordense weg bij de oude Spannevogel. "Bij het bankje ontmoetten de meisjes van Hengelo de jongens uit Vorden elkaar en wij ook," lacht Annie. "Daarvandaan gingen we op de fiets om te dansen in De Keizerskroon in Ruurlo. Ik zat ook bij Reind achterop of op de gehuurde tandem op weg naar De Aanleg in Almen."

Ze hadden drie maanden verkering toen Reind bij de marine in dienst ging. Hij had de opleiding autotechniek op de ambachtsschool in Zutphen al gedaan en ging na de opleiding tot vliegtuigmaker op vliegbasis Deelen naar Carlisle in Engeland als matroos hulpvliegtuigmaker. "We gingen op oefening naar de Middellandse en voeren dan langs Gibraltar."

Reind en Annie trouwden in Hengelo op het oude gemeentehuis en gingen wonen aan de Vordenseweg, in het huis van de opa en oma van Annie. Later verhuisden ze naar een vrijstaand huurhuisje in het dorp, maar toen bleek dat er een winkelbestemming op zat, kochten ze een huisje aan het Iekink, waar ze vele jaren met plezier woonden.

Reind werkte bij fietsenfabriek Gazelle in Dieren en autogarages in Hengelo, Zutphen en Doetinchem. Hij was een verwoed motorrijder, maar kreeg een ongeluk bij Velswijk en liep daarna twee jaar bij huis. Omdat het voor hem makkelijker was om zijn eigen tijd in te delen, opende hij in 1980 een eigen zaak naast zijn huis, Fietsspecialist Reind Zweverink. "Die zaak heb ik uiteindelijk 23 jaar gerund."

Annie werkte als hulp in de huishouding, later bij Langeler in Hengelo. "Ik werkte in de avonduren, dan was Reind thuis. We kregen vijf kinderen en ik ging overal met ze heen, bijvoorbeeld naar de fiets- en motorcross. Reind kon niet altijd weg uit de zaak." Nu hebben ze vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Samen hebben Reind en Annie heel lang gedanst, linedance en maakten ritten op de motor met zijspan. Reind was lid van de Vordense VAMC De Graafschaprijders en reed mee met motortoertochten. En, nadat de kinderen het huis uit waren, maakten ze met een rood campertje, een Volkswagen transporter met hefdak vele en verre reizen. Zo reden ze heel Europa door, van Noordkaap via Zwitserland en Italië tot Gibraltar. "Deze plek bezoeken was een wens van mij omdat ik daar in diensttijd zo vaak langs kwam varen."

Zeven jaar geleden kreeg Annie last van haar benen. De huisarts adviseerde een hondje te nemen en elke dag te gaan wandelen. "Het was liefde op het eerste gezicht," glundert Annie. "Gelukkig mocht ik Bobbie meenemen naar De Bleijke. Dat mag als je er zelf voor kan zorgen." Reind en Annie wonen nu 3,5 jaar in de mooie benedenwoning met uitzicht op het park. Een keer in de week krijgen ze hulp. Annie gaat graag naar de dagbesteding en Reind kan vanwege zijn knieën niet meer zover lopen, maar is blij met zijn scootmobiel. "Dan kan ik zo de winkel in voor de boodschappen."

"Het sneeuwde 65 jaar geleden," weet Reind nog goed en hij kijkt naar buiten. Een herfstzonnetje schijnt op dit huwelijksjubileumfeest en de bloemen bij het zitje buiten bloeien nog fleurig. Het feest wordt met een etentje met de familie, goede buren en de hulp gevierd bij Café en Zaal de Jongens. Annie lacht. "We hebben een mooie tijd gehad, wi'j bunt nog met mekare."


Vanmorgen 13 november kreeg de redactie het bericht dat de heer Reind Zweverink maandagavond 12 november plotseling is overleden.
De familie heeft toestemming gegeven om dit artikel alsnog te publiceren. 
Wij wensen de familie veel sterkte met dit verlies.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant