In de groene kast zetten de gezusters Reindsen elke morgen de eieren klaar voor de verkoop. Foto: Alice Rouwhorst
In de groene kast zetten de gezusters Reindsen elke morgen de eieren klaar voor de verkoop. Foto: Alice Rouwhorst

Zakenvrouwen in wording

BAAK – Hoe de zaken precies lopen, daar wijdden ze zich niet over uit. Maar ze hebben in de eerste week in ieder geval al goed verkocht. Dus ze hebben niks te klagen.

Door Alice Rouwhorst

Aan de keukentafel zitten de gezusters Reindsen, Bente van elf, Mirte van negen en Lise van zeven en papa Gerwin, leeftijd onbekend … en ook niet belangrijk voor dit verhaal. Want het gaat om de dames.

Zij zijn in het gat gesprongen dat in Baak ontstond. Met de verkoop van de woning van hun overburen, dreigde de verkoop van verse eieren in het dorp te verdwijnen. Een weekje heeft het dorp zonder gemoeten, want die tijd hadden ze nodig om de zaken over te nemen en het nodige voor te bereiden. Allereerst overleg en afstemming met de vertrekkende overburen. Een eierhandel zoeken voor de inkoop en een verkoopkraam. Hiervoor timmerde Gerwin een kast in elkaar met materiaal van een oude compressorkast van een andere al eerder verhuisde overbuurman, slager Driever. Hierin kunnen de eieren, de eierdozen en de geldkist opgeborgen worden. "Ik heb het bordje vooraan de weg aan één kant gemaakt. De andere kant heeft papa gedaan", zegt Bente. 'Eieren te koop' staat er duidelijk op.

Huis aan huis flyeren
Het idee om eieren te verkopen bestond al veel langer, want ook neven van de meiden verkochten eieren in Bennekom toen zij klein waren. "Maar bij Coobs werden ze al verkocht, dus dan ga je niet ook nog eens dezelfde waar aanbieden in het zelfde dorp aan de overkant van de straat. Nu zij gestopt zijn, kunnen de meiden het stokje overnemen", zegt Gerwin.

Door middel van een flyer die ze huis aan huis hebben verspreid en de Facebookpagina van hun moeder hebben ze het dorp van hun activiteit op de hoogte gebracht.

Goede zaken
De eieren komen van een pluimveebedrijf in Vorden. "Mama haalt de eieren op als ze van haar werk naar huis rijdt", zegt Mirte. Bente doet de eieren in de eierdozen en zet ze elke ochtend voordat ze naar school gaat samen met Mirte en Lise buiten in de kast en 's avonds weer binnen. Opa en oma Reindsen waren hun eerste klant en daarna volgden er in de week vele anderen, want ze hebben al veel eieren verkocht. "De doosjes willen we wel graag weer terug", zegt Bente. Ze hebben sowieso ook al een vaste klant die elke week minimaal één tray met dertig eieren afneemt.

Sparen voor iets groots
Helaas klopte de kassa een dag niet. Dus een doosje 'verkocht' voor een zero prijsje … Dat schiet niet echt op voor het vullen van de spaarpot. Wat ze met de opbrengst gaan doen weten de zakenvrouwen in spé nog niet. "Eerst komt nog Sinterklaas", zegt Mirte, "dus dan krijgen we ook al wat." Bente gaat zeker sparen voor iets. "In ieder geval iets heel groots, maar wat, dat weet ik nog niet."

Verkoop van de verse eieren is aan de Zutphen Emmerikseweg 70 in Baak.

Meer berichten