Trees en Hendrik Hofstede vinden het gezellig dat burgemeester Besselink hen bezoekt op hun trouwdag. Foto: Liesbeth Spaansen
Trees en Hendrik Hofstede vinden het gezellig dat burgemeester Besselink hen bezoekt op hun trouwdag. Foto: Liesbeth Spaansen

Hendrik en Trees Hofstede genieten van het leven

KEIJENBORG – Het bruidspaar Hendrik Hofstede (88) en Trees Hofstede-Mentink (84) kreeg zaterdag 3 november burgemeester Marianne Besselink op bezoek. Zij feliciteerde hen met hun zestigjarig huwelijk. "We moeten ervan genieten, dat we zover gekomen zijn in het leven," vinden beiden.

Door Liesbeth Spaansen

Het bruidspaar ontving al post van Koning Willem-Alexander en zijn commissaris. De gemeente Bronckhorst liet een orchidee bezorgen. Als de koffie, thee en zelfgemaakte taart op tafel staat, vertellen Hendrik en Trees Hofstede dat zij in drievoud vieren dat zij zestig jaar getrouwd zijn. "We zijn op 3 november voor de wet getrouwd dus hebben we vandaag feest. We zijn 13 november voor de kerk getrouwd, dat was een belangrijke dag voor ons en dat vieren we ook," vertelt Hendrik Hofstede lachend. Zijn vrouw Trees vult aan: "Het feestje met familie en vrienden vieren we dan op 18 november in Ellen's Restaurant in Zelhem."

De boerderij waar Hendrik opgroeide stond op de grens met de voormalige gemeente Hengelo en Trees woonde in Hengelo. Ze gingen allebei in Keijenborg naar de basisschool, waardoor ze zich er beiden thuis voelen. In december is het elf jaar geleden dat ze er kwamen wonen.

Hendrik en Trees gingen zestig jaar geleden, 3 november op een maandag, naar het gemeentehuis. De week erna op donderdag, was het dé dag. Toen werd het kerkelijk huwelijk gesloten. "We woonden allebei nog thuis, dat was vroeger zo," vertelt Trees, die toen ook stopte met werken. "Ik was in betrekking bij de internist en directeur van het St. Jozef ziekenhuis in Zutphen." Omdat een broer van Trees al op de boerderij was ingetrouwd, ging het bruidspaar wonen op de boerderij van Hendrik's moeder en stiefvader. "Ik verloor als kleine jongen mijn vader bij een noodlottig ongeval met een jachtgeweer."

Hendrik kon goed opschieten met zijn stiefvader. "Het was voor hem net zo goed moeilijk met vier kinderen." Naast voorspoed, kenden zij ook tegenspoed, zoals de koeien en varkens die vanwege ziekte moesten worden geruimd. In 1978 stopten Hendrik en Trees met boeren. Zij hadden drie zoons en een dochter, maar geen van hen wilde de boerderij overnemen. "Onze jongste zoon wilde wel trekker rijden," lacht hij, "maar niet boeren. Hij werd vrachtwagenchauffeur."

Het wordt een gezellig uurtje met de burgemeester, waar het gaat over studeren, familiedagen met de vier kinderen en hun echtgenoten en de zes kleinkinderen, de stad, demografische ontwikkelingen in Bronckhorst, met bouwprojecten voor jongeren en duurzaamheid. "De kwaliteit van leven is goed hier in de dorpen," weet de oudste zoon. Trees vindt dat ook. "Al zijn er niet veel winkels, we hebben een rijdende winkel en kaasboer."

Hendrik gaat twee keer in de week kaarten in de soos van Dorpshuis de Horst, kruisjassen en pandoeren. Werkte hij altijd graag in de moestuin, nu hij in een rolstoel zit, is dat een stuk lastiger geworden en heeft Trees het tuinieren overgenomen.

Zij gaat ook graag kijken naar de kermisoptocht. Heel vroeger hielp ze eens mee om een wagen te bouwen, 'Vader Abraham en de zeven zonen' weet ze nog wel. Twee keer in de week is Trees te vinden in de sportschool in Hengelo, een keer in een groep en een keer op de toestellen met een sleutel. Ze zwom 49 jaar in Zonnewater, maar gaat nu een keer in de week met Hendrik mee om te kaarten.

Meer berichten