Kampioenen in de E1, E2 en E3 Thierry Pittens, Wesley Pittens en Luca Dolfing. Foto: Henk Teerink
Kampioenen in de E1, E2 en E3 Thierry Pittens, Wesley Pittens en Luca Dolfing. Foto: Henk Teerink

Deelnemers vol lof over ONK enduro Vorden

VORDEN - Vanaf vorige week donderdag tot en met zaterdag was Vorden omringd door enduro motoren. De VAMC de Graafschaprijders had de eer om de 81ste ONK enduro kampioensrit dit jaar te organiseren. Deelnemers moesten hun motor donderdag overdag laten keuren en in het parc ferme zetten. Vrijdagmorgen vlak voor de start is het inchecken en de motor ophalen om deel te nemen aan de wedstrijd die over twee dagen verreden werd. Ruim 280 deelnemers uit verschillende landen deden hier aan mee. Zelfs een Russische rijder had zich ingeschreven voor het evenement. Naast de kampioensrit kwamen ook de classic/vintage-rijders voor het eerst in actie tijdens een tweedaagse in Nederland.

De VAMC had de volgorde van de klassen omgedraaid, zo mochten de deelnemers in de klasse NV50 als eerste vertrekken (normaal gesproken vertrekken de Inters als eerste). Zo kreeg het vele publiek zowel vrijdag als zaterdag de grote kanonnen op het laatst te zien. Wout Theeuws en Vordenaar Kees Koolen vertrokken als eerste van het podium voor hun ronden. De vrijdag begon met een spatje regen, maar dat veranderde al snel in een vrijwel droge vrijdag. De regen van afgelopen week zorgde ervoor dat het parcours en de proeven er goed bij lagen en dat er van stof geen sprake was. De rijders kregen drie prachtige proeven voorgeschoteld. De eerste was bij het zwembad, sommige coureurs hadden wat moeite met deze proef. Deze is zwaar en lang en de paden waar ze rijden zijn veelal aan de smalle kant. De VAMC had ook proeven uitgezet in Linde en Delden. De proef bij het zwembad werd alleen op vrijdag verreden. Zaterdag reed men de eerste proef bij de Wilmerinkweg, de rijders waren zeer te spreken over deze extra aangelegde proef. De finale op zaterdag was een van de mooiste sinds jaren, de dag begon op een wit bevroren gras in de ochtend. Daarna kwam al snel de zon en was het een prachtige dag voor deelnemers en publiek.

Op vrijdag waren er al mooie resultaten met podiumplaatsen voor veel rijdende leden van de VAMC. Bas Klein Haneveld werd tweede achter winnaar Thierry Pittens in de klasse E1. Vordenaar Thijs Bulten werd vierde en werd zaterdag derde achter winnaar Pittens en Klein-Haneveld. Een verrassende winnaar was er op vrijdag in de E2 categorie, Ceriel Klein-Cromhof was de snelste man voor VAMC-lid Hans Vogels en Daan Bruijsten. Op zaterdag waren de rollen verdeeld en was het Wesley Pittens die er met de winst vandoor ging. De Engelse rijder Jed Etchells deed van zich spreken en eiste de tweede plaats voor zich op. Daan Bruijsten werd wederom derde. Lucas Dolfing is heer en meester in de E3 klasse en wist beide dagen met winst af te sluiten. Robin Nijkamp en Mark Wassink werden tweede en derde. Op zaterdag wisselden VAMC rijders Nijkamp en Wassink van plaats. Rene Satink won in de EV40 de wedstrijd op vrijdag en Jarno van der Linde pakte de winst op zaterdag. De Hummelose rijder Peter Bergsma pakte een mooie tweede plaats op de eerste dag maar had problemen op dag 2. Daar kwam hij niet verder dan op een achtste plaats. Alex van den Broek kon wegens trial verplichtingen maar 1 dag meerijden en werd vijfde. Echter om kampioen te kunnen worden moet men wel op de laatste dag (zaterdag) starten. Van den Broek startte wel op zaterdag, maar het VAMC-lid zette de motor daarna meteen aan de kant om af te reizen naar Schijndel waar hij dit weekend ook Nederlands kampioen kon worden bij het trial rijden. Regionale rijder Michel Reins werd op vrijdag zesde en scoorde een derde plaats op zaterdag.

Bij de N1 was er geen kruid gewassen tegen Luuk Oud. Hij won beide wedstrijden en vond het een geweldig weekend in Vorden. Mark Wichink-Kruit werd twee maal 18de en had wel een paar momentjes meegemaakt onderweg. Vooral op zaterdag had de rijder uit Ruurlo geluk. Hij zou bijna voorover van de motor vallen maar wist het gelukkig op te vangen. Bjorn Wisman uit de Wildenborch baalde enorm op vrijdag waar hij 19de werd. Uiteindelijk zou toch nog een mooi weekend voor hem worden want op zaterdag pakte hij zijn beste resultaat van dit seizoen met een vierde plaats. Jeroen Klein-Kromhof wist beide wedstrijden winnend af te sluiten in de N2 klasse. Jirry van de Veer, Ruben Wagelaar en Gert-Jan Valk hadden de rollen goed verdeeld en werden respectievelijk eerste, tweede, en derde op beide dagen in de N3. De regionale rijders deden het voortreffelijk, Niels Beck uit Vorden werd zesde en achtste, Sebastiaan Hamer tiende en derde, Nico Freriks zeventiende en negentiende en Bob Keurtentjes deed het met een twintigste en veertiende plaats ook goed. Tom Berends werd op dag 1 keurig zestiende, maar moest de strijd staken op dag 2. Winand Jansen werd op vrijdag 22ste. Erwin Wolting vrijdag en Rob Lauwers zaterdag waren de winnaars in de klasse NV40. De winst in de NV50 ging naar Paul Sesink en Kees Zuidhof. Kees Koolen moest de strijd echter op dag 1 al opgeven met een motor die de geest had gegeven.

De classic/vintage-klasse was er een om van te smullen bij menig toeschouwer. Zij zagen Peter Lenselink op dag 1 winnen voor Jan Hans Dolfing en Freddie van Laar. Dolfing won echter op zaterdag voor Lenselink en van der Laar. Helaas vielen er in deze klasse veel deelnemers uit. Een aantal zoals Freddie Dikkeboer zelfs al na een paar kilometer te hebben gereden. Kampioen werden dit jaar Thierry Pittens E1, Wesley Pittens E2, Lucas Dolfing E3, Alex van den Broek EV40, Luuk Oud N1, Jeroen Klein Kromhof N2, Ruben Wagelaar N3, Rob Lauwers NV40 en Arjan van der Veld NV50. Bij de clubteams ging de grootste beker naar de VAMC de Graafschaprijders-1. Jan Willem Arendsen, Hans Vogels, Robin Nijkamp en Alex van den Broek haalden de meeste punten voor het club kampioenschap.

Nadat vrijdagmiddag een gezellige reünie van oud-rijders had plaatsgevonden bij café Eskes vond op zaterdagavond de prijsuitreiking en feestavond plaats. De feesttent bij café bij Eskes was afgeladen vol. Winand Jansen, die op vrijdag nog had meegedaan aan de enduro, trad 's avond op met de band Opschaakl'n. De dialectrockers uit de Achterhoek maakten er een ware show van en het publiek genoot dan ook van deze band. Voorzitter Johannes van Kempen bedankte iedereen voor de steun en hulp die men had geboden tijdens de Oost-Gelderland rit 2018.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden