Frank en Jeanette Helmink vertelden over de wereld van de sportvissers. Foto: PR
Frank en Jeanette Helmink vertelden over de wereld van de sportvissers. Foto: PR

'En dat zit gewoon hier bij ons in Baak en Toldijk'

BAAK/TOLDIJK - Zo'n 60 ondernemers keken hun ogen uit tijdens de jaarlijkse excursie van ondernemersvereniging de SOV. Dit keer stond een 'rondje lokaal' op het programma voor een kijkje achter de schermen bij enkele collega ondernemers.

Vanuit Hotel Café Heezen vertrokken de leden met al dan niet geleende fiets naar Baak voor een bezoek aan Gerritsen Grafmonumenten. Erna Gerritsen vertelde in de showroom tussen de grafmonumenten, grafversieringen en urnen met compassie over hun werk, terwijl haar man Alex met een groep de werkplaats indook om het steenhouwen te demonstreren.
Met de geur van olie en metaal, in een werkplaats vol met indrukwekkende motoren, schakelkasten en onderdelen is Pasman Motoren & Aggregaten een heel ander bedrijf. Complex door de combinatie van motoren en de nieuwste technische snufjes. Met klanten in de scheepvaart, industrie of overheid. Ook was er een schaalmodel van de Oryon Watermill te zien, Dolf Pasman vertelde over deze innovatieve manier om energie uit stromend water te verkrijgen.

Een deur verder bij IJsselsport kom je in de wereld van de sportvissers. Frank en Jeanette Helmink vond je bijna niet terug tussen de grote LUND visboten in hun showroom. Als distributeur van dit Amerikaanse merk in Europa is IJsselsport een bekende naam in de sportvisserij. De LUND boten zijn speciaal gemaakt voor het vissen op roofvissen in binnenwateren. Frank en Jeanette kunnen uren praten over wat er allemaal bij komt kijken als je gaat vissen en behalve visboten in allerlei variaties, levert IJsselsport ook de trailers, accessoires en high-tec hulpmiddelen.

Na een korte pauze met rookworst van Heezen, ging het op naar Verhey Toldijk, gespecialiseerd in installatie- en watertechniek. Velen hebben wel eens snel een onderdeel gehaald in het magazijn van Verhey, maar als je onder de bronboor staat is dat toch andere koek. Interessant om te zien en horen wat er allemaal bij komt kijken om de juiste hoeveelheid en kwaliteit water op de plek te krijgen waar je het wilt hebben. Of dit nu gaat om beregening, brandkranen en bluswater of water voor de industrie of agrarische bedrijven.

Het is bijna donker als de SOV leden bij Showline aankomen. Het pand is prachtig aangelicht en binnen zien ze lichtgevende rode rozen, kleurige kaarsen en nostalgische straatlantaarns die bijzondere lichtpatronen op de plafonds en muren schijnen. De twee jonge ondernemers Huug Lohuis en Rinaldo Klein Bleumink presenteren professioneel hun bedrijf, dat kan ook niet anders want licht & geluid, productie en sfeerlicht is hun expertise. Fascinerend te zien hoe zij in slechts enkele jaren zijn gegroeid naar een bedrijf dat zeer grote producties mag maken, maar dat je ook nog steeds terecht kunt voor licht of geluid voor je tuinfeestje.

Ter afsluiting wachtte een heerlijk Chinees buffet bij zaal de Seven Steenen, daar is nog lang nagepraat over het Rondje Lokaal van dit jaar. Want dit kijkje achter de schermen bij heel 'gewone' bedrijven, bleek juist heel verrassend en bijzonder te zijn. En dat gewoon aan de Zutphen-Emmerikseweg in Baak en Toldijk.

Meer berichten