Koen Hermans en Nicolas Musset op weg naar het vice-wereldkampioenschap. Foto: Vandraq Studio
Koen Hermans en Nicolas Musset op weg naar het vice-wereldkampioenschap. Foto: Vandraq Studio

Vice-wereldkampioen Koen Hermans: 'De laatste stap is de moeilijkste'

HENGELO - Binnen enkele jaren steeg zijspancrosser Koen Hermans van de vijftiende naar de tweede plaats in het WK-klassement. Niemand had verwacht dat hij al zo snel serieus mee zou strijden om de wereldtitel, maar in 2018 bereikte hij met zijn bakkenist Nicolas Musset de status van vice-wereldkampioen. Als geen ander beseft hij zelf dat de laatste stap naar die felbegeerde hoogste plek op het podium de moeilijkste is.

Door Willy Hermans

Het afgelopen seizoen zat vol hoogtepunten voor de Hengeloër. Op 21-jarige leeftijd is hij al lang geen jeugdig talent meer, maar een volwassen zijspancrosser die behoort tot de wereldtop. Tot dit jaar stond hij nog maar sporadisch op het podium, in 2018 is dat heel gewoon geworden. In Oss won hij voor het eerst een manche. In het Letse Stelpe wist Team Hermans/Musset te zegevieren in een Grand Prix door beide manches als eerste over de streep te gaan. En dat was een uitzonderlijke prestatie onder zware omstandigheden vertelt Koen Hermans: "Het was 40 graden en de meesten stonden na afloop naar lucht te happen. Kennelijk ligt mij dat wel, want ik kon het goed volhouden!"

Het team presteerde zeer constant met manche-overwinningen in Estland en Spanje en diverse podiumplaatsen. Nadat Bax/Stupelis en Willemsen/Bax waren weggevallen uit de top van het klassement, ging de strijd tussen Vanluchene/van den Bogaart en Hermans/Musset. In het Belgische Lommel pakte de Nederlands/Franse combinatie weinig punten en raakten achterop voor de titel.
"We hebben vooruitgang op alle fronten geboekt," blikt Hermans tevreden terug. "In het eerste jaar met bakkenist Nicolas Musset en op WSP/Zabel hebben we de sprong naar de top kunnen maken. Met zijn ervaring op harde banen hebben we daar flinke progressie gemaakt. Ik hoopte op een plek bij de Top 3, het is twee geworden. Daarnaast ook tweede in het ONK-klassement en winnaar van de Sidecarcross of Nations doordat wij onze beide races wonnen."

Het succes komt zeker niet aanwaaien voor Koen Hermans. Het jaar begon dramatisch door het plotseling overlijden van vriend, sponsor en werkgever Hans Garritsen. Koen's huidige baas Marcel Bulten van GABU is ook een motorcross-liefhebber en geeft hem alle ruimte om goed te kunnen presteren. "Ik werk als tegelzetter en dat is best zwaar werk naast de sport. Maar om het te kunnen bekostigen is dat wel noodzakelijk. Daarnaast ben ik alle sponsoren erg dankbaar, want zonder hen had ik dit resultaat nooit bereikt."
Een aantal rustige maanden zijn aangebroken, maar de voorbereidingen voor 2019 zijn al weer begonnen. "Volgend jaar rijd ik weer met Nicolas in de bak, die samenwerking is prima bevallen. Deze tijd wordt gebruikt om sponsorovereenkomsten te verlengen of te werven en de nieuwe zijspan komt binnenkort binnen. We rijden opnieuw op WSP/Zabel met Reiger-schokdempers. Intussen zorg ik dat ik fit blijf. Straks ga ik de sportschool in en gaan we het nieuwe zijspan testen. We gaan proberen om het laatste stapje te zetten naar het wereldkampioenschap. Dan moet ook alles meezitten, maar we zullen er in elk geval alles aan doen."

Meer berichten