Hermien en Jan Groot Roessink worden op hun trouwdag gefeliciteerd door locoburgemeester Evert Blaauw. Foto: Liesbeth Spaansen
Hermien en Jan Groot Roessink worden op hun trouwdag gefeliciteerd door locoburgemeester Evert Blaauw. Foto: Liesbeth Spaansen

Briljanten bruidspaar Groot Roessink viert feestje thuis

Algemeen

HENGELO – Het briljanten bruidspaar Jan Groot Roessink (91) en Hermien Groot Roessink-de Vries (92) vierden dinsdag 23 oktober een klein feestje met de kinderen en hun echtgenoten. De buurt had de deur versierd voor het feest. Locoburgemeester Evert Blaauw bezocht het bruidspaar die middag.

Door Liesbeth Spaansen

Door een onfortuinlijke val vier weken geleden tijdens het verpotten van een plant brak Hermien Groot Roessink haar heup. Na een operatie verblijft ze in Den Ooiman in Doetinchem voor verpleeghuiszorg en revalidatie. "De huisarts kon mijn dossier niet vinden," lacht ze. "Jan komt regelmatig bij de dokter, maar ik nooit. Het gaat nu ook alweer goed hoor."
Gelukkig kreeg mevrouw Groot Roessink verlof om thuis te zijn deze feestmiddag, al zat ze wel in een rolstoel. "We zijn dankbaar dat we dit samen met de kinderen mogen beleven. Dat vinden we het allerbelangrijkste."
Jan weet nog goed hoe hij Hermien ontmoette. "Ik was met vrienden. Het was een lekkere zomerse zondagavond en we fietsten in Hummelo. Daar kwamen we een paar leuke meisjes tegen. We vroegen de weg naar Toldijk en maakten een praatje. Een jaar later ontmoette ik Hermien weer en toen kregen we verkering." Een half jaar daarna moest Jan in dienst en ging met de boot naar Indië. "In die 2,5 jaar schreven wij elkaar vele brieven." Een jaar na zijn terugkomst trouwden ze. Dat was 1953.
Met locoburgmeester Blaauw genoot het bruidspaar van koffie en gebak, tussen de bloemen, felicitatiekaarten en brieven van de koning en de commissaris. Zij spraken over Indië, militaire voorschriften, ruilverkaveling, de aanhoudende droogte en de politiek. Jan was vanaf zijn 25ste jaar lid van de ARP, was 16 jaar raadslid en heeft de samenvoeging van CHU, KVP en ARP van dichtbij meegemaakt. "Ik volg de politiek nog belangstellend." Zo ook Hermien. "Ik heb daar ook belangstelling voor hoor, mijn vader was ook actief in de politiek."

Het echtpaar kreeg twee zoons en een dochter en hebben inmiddels ook zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Mensen in Hengelo kennen Jan als Jan van 't Wevershuus. Hij boerde op zijn gemengde bedrijf met zo'n twaalf roodbonte MRIJ-koeien, kippen en varkens. Hermien, altijd met rode zakdoek en op klompen, hielp mee op de boerderij. Het bedrijf is overgenomen door de oudste zoon en is nu een melkveebedrijf met 70 rood- en zwartbonte koeien.

Zowel Jan als Hermien waren maatschappelijk erg betrokken in Hengelo. Zo bekleedde Jan een bestuursfunctie bij de CBTB, De Bleijke, en de diaconie Hengelo waar hij ook voorzitter was. Hij was fractievoorzitter van het CDA in de gemeente Hengelo. "Maar ik ging alleen op pad als het werk op de boerderij af was. Het moest niet zo zijn dat mijn vrouw aan het werk was en ik op een vergadering zat," is hij stellig. Jan hielp mee met het oprichten van het Veteranencafé in het Museum 1940-1945 van Jean Kreunen. "Ik ging er elke maand heen. Nu niet meer, nu het in Doetinchem is. Ik ga nog graag biljarten en naar koersbal."
Hermien was lid van de plattelandsvrouwen en ook zwemmen deed ze graag. Na jarenlang te hebben gezongen bij 'Looft den Heer', zingt ze nu bij het Ouderenkoor. Daarnaast is Hermien graag in de tuin aan het werk.
Jan en Hermien wonen sinds 1986 in de nieuw gebouwde woning naast de boerderij, nog altijd met veel plezier. "Al is het uitzicht richting het dorp wel minder geworden."
Beiden rijden nog auto. Makkelijk voor de boodschappen en om naar Hermiens zus in Hummelo te gaan. "Maar we gaan niet meer op de snelweg. Er komt steeds meer verkeer," moet Jan bekennen. Pas sinds een half jaar hebben ze huishoudelijke hulp en maken ze gebruik van de maaltijdservice. Maar, laat Hermien weten: "Ik kook nog steeds erg graag."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant