Koningspaar Mariska Luesink met prins-gemaal Nico Freriks. Foto: Bertus Jolink
Koningspaar Mariska Luesink met prins-gemaal Nico Freriks. Foto: Bertus Jolink

Mariska Luesink schutterskoningin Varssels Feest

Algemeen

VARSSEL - Het Varssels Feest, dat op 12, 13 en 14 oktober werd gehouden, vond plaats onder zomerse weersomstandigheden. Bij alle onderdelen van het feest – toneelavond, volksspelen, feestavond, kinderfeest en muziekmiddag – waren vele bezoekers aanwezig. In tegenstelling tot de twee voorgaande jaren werd de houten vogel er nu wel afgeschoten. Het beslissende schot werd gelost door Mariska Luesink. Zij werd daarmee de derde koningin in de historie van het Varssels Volksfeest.

Voorzitter Dennis Verkijk opende het feest op vrijdagavond, waarbij hij aangaf dat dit evenement zeker niet kan worden georganiseerd zonder de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers. Dit jaar waren er meer vrijwilligers actief dan ooit omdat nu ook de drankverstrekking door de Stichting Varssels Feest in eigen beheer is genomen. Het voorbereidende werk door de ingestelde barcommissie en de barvrijwilligers hebben geleid tot een succesvolle tapperij.

Het Varssels Volkstoneel heeft het blijspel 'Op de camping' opgevoerd. Bijzonder om te vermelden is dat de schrijver van het blijspel, de heer G.M. Koek, ook aanwezig was in de volle feesttent. Hij gaf aan dat dit beste uitvoering van het stuk was dat hij had gezien. Opvallend is dat de hoofdprijs bij de verloting (een fiets van Slotboom Tweewielers) werd gewonnen door de schoondochter van de heer Koek. Na afsluiting van het toneel en de verloting werd er tot in de late uurtjes gedanst op muziek van DJ Jordy.

De volksspelen op zaterdagmiddag werden geopend door wethouder Willem Buunk. In zijn openingswoord gaf hij aan dat de buurtschap Varssel zich kenmerkt door vele ondernemers en harde werkers, maar dat er ook tijd moet zijn voor ontspanning zoals het Varssels Feest. Hij sprak de vurig hoop uit dat de vogel er dit jaar wel zou worden afgeschoten. Aan het vogelschieten deden honderd schutters mee. Na 279 schoten slaagde Mariska Luesink er in om de houten vogel naar beneden te halen. Anouk Bulten nam de kop voor haar rekening. De vleugels waren voor Gerrit Lijftogt en Jhonny Roenhorst. De staart kwam op naam van Moniek ten Brink. Bij het vogelgooien voor dames ging de titel naar Wilma Lijftogt. Het jeugdvogelschieten werd gewonnen door Daniel Hulsman. Als spektakelspel was er een tandemrace.

Op zaterdagavond was er een spectaculair feest met de Engels-Nederlandse band Fragment en de DJ's Beatcrooks die Varssel op zijn grondvesten lieten trillen. Vele bezoekers genoten van de muziek en show.

Onder een stralende najaarszon gingen de kinderen op zondagmiddag met versierde voertuigen of wandelend in fraaie uitdossingen in een langgerekte optocht vanaf het Buurthuus Varssel naar het feestterrein bij de Varsselse molen. Koningin Mariska Luesink werd op de optochtwagen vergezeld door meerdere buurmannen. De leden van de Varsselse fietscommissie hebben gejureerd wat de mooiste creaties waren. De eerste prijs ging naar Rimke Timmerije en Marrit en Luc Scheffer ('Red de bijen'). De tweede prijs was voor Demy Bultman en Karlijn Kroezen ('Het blad valt'). Rosa Schieven op haar versierde skelter werd derde. Tevens werd er een wisselbeker uitgereikt aan Kinderdagverblijf SpelendWijs voor de categorie grotere wagens.

Na de optocht waren er diverse leuke spelen voor de kinderen. Een rodeostier was het meest uitdagende onderdeel. Zowel op zaterdag als op zondag konden de kinderen gratis draaien in de draaimolen. Tevens stonden op die dagen een springkussen, skelters en speciale fietsen klaar. Op zondagmiddag was er ook een clown 'op hoge poten' en een goochelaar. Op de laatste feestdag was er muziek van de allround coverband KIX. Mariska Luesink opende de dans met Nico Freriks, die voor deze gelegenheid door zijn vrienden tot prins-gemaal werd aangewezen. Tevens reikte team Varssel het eindbedrag van de actie 'Zomer in Gelderland' uit dat bestemd is voor het Buurthuus Varssel. De organisatie dankt de vele vrijwilligers, sponsoren en deelnemers hartelijk voor de bijdrage aan een fantastisch Varssels Feest 2018.

Overige uitslagen volksspelen
Haasjes schieten (heren): 1. Dinant Groot Wassink. Haasje schieten (dames): 1. Marinka Stapelbroek. Kegelen (heren): 1. Dinant Groot Wassink. Kegelen (dames): 1. Jannie Bultman. Doeltrappen (heren): 1. Dennis Jansen. Doeltrappen (dames): 1. Wilma Lijftogt. Bolero (heren): 1. Wynand Bulten. Bolero (dames): 1. Esther den Toom. Bierpulschuiven (heren): 1. Fabian Wilke. Bierpulschuiven (dames): 1. Jelke Verkijk. Pijlenradkampioen: Bram Verkijk. Boodschappenmand: Werner Lijftogt

In 2019 is het Varssels Feest op 18, 19 en 20 oktober.

Tandemrace. Foto: Bertus Jolink
Varssels Volkstoneel. Foto: Bertus Jolink
Optochtwagen kinderdagverblijf SpelendWijs. Foto: Bertus Jolink
Jeugdvogelschieten. Foto: Bertus Jolink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant