Jo van Aken uit Hengelo is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Luuk Stam
Jo van Aken uit Hengelo is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Luuk Stam (Foto: )

Jo van Aken verrast tijdens viering 50 jaar KBO

Hengelose ontvangt koninklijke onderscheiding

Door Luuk Stam

HENGELO - Ze is er maandagochtend nog steeds een beetje beduusd van. "Ik had het totaal niet verwacht", vertelt Jo van Aken (76) thuis aan de keukentafel. Op haar jasje pronkt het speldje dat hoort bij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van Aken kreeg de versierselen op zondag 7 oktober opgespeld door burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst.

Dat gebeurde tijdens de receptie ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Hengelose afdeling van de Katholieke Bond voor de Ouderen (KBO). Leden en andere geïnteresseerden waren bij elkaar in zaal Leemreis. Ook de burgemeester kwam langs. In het begin van haar toespraak stond de KBO centraal, maar uiteindelijk kwam Van Aken in het zonnetje te staan.

Sinds 2009 is de Hengelose actief als bestuurslid voor de KBO. Sinds 2013 is ze er secretaris. Het zijn zeker niet haar eerste stappen in het vrijwilligerswerk. Van Aken was al betrokken bij de oprichting van peuterspeelzaal Hopza, zat in de redactie van de tennisclub en was actief voor de bibliotheek, de VVV, het parochiebestuur van de St. Willibrorduskerk en het Hengelo's gemengd koor.

Dat ze op de receptie van de KBO – die ze nota bene zelf organiseerde – het stralend middelpunt zou worden, zag ze niet aankomen. Terwijl de hoofdrolspeelster nietsvermoedend aan de receptietafel zat, zochten familieleden via een sluiproute een plek achterin de zaal. "Het was heel bijzonder", zegt Van Aken. "Iedereen wist het en ik wist van niks."

Het jezelf inzetten op het sociale vlak zat er bij haar al vroeg in. Ze groeide op in de Velswijk in een gezin met tien kinderen. "Er was altijd wel wat te doen", vertelt ze. "Als je thuis kwam van school, was het eerst werken en dan pas spelen. We leerden dat je niet meteen moest weigeren als ze je ergens voor vroegen. Als er bij ons iemand thuiskwam die een collectant nodig had, dan zeiden mijn ouders: 'Dat gaan we regelen.'"

Aan stoppen met haar vrijwilligerswerk heeft de nu 76-jarige Hengelose weleens gedacht, maar na alle aandacht van zondag is die gedachte even ver naar de achtergrond verdwenen. "Ik ben nog nooit op één dag door zoveel mensen gezoend", vertelt Van Aken, die enorm dankbaar is voor alle waardering. "Je zet je in, maar je krijgt er ook wat voor terug. Het heeft mij heel veel motivatie gegeven om door te gaan."

Meer berichten