Vader Richard (links) en zoon Marco Jansen in de geheel vernieuwde zaal. Foto: Luuk Stam
Vader Richard (links) en zoon Marco Jansen in de geheel vernieuwde zaal. Foto: Luuk Stam (Foto: )

Ook de zaal van De Jongens is nu klaar

Officiële opening op zaterdag 13 oktober

Door Luuk Stam

HENGELO - Trots zijn ze. Apetrots. Nadat Richard (61) en Marco (44) Jansen met hun team van De Jongens eerder al het voormalige café Marktzicht aan de Bleekstraat volledig onder handen namen, is nu ook de opknapbeurt van de zaal achter het café afgerond. Alhoewel, opknapbeurt? Zowel het café als de zaal hebben een complete metamorfose ondergaan.

Op deze plek baatte de familie Wolbrink al sinds 1927 een café uit. In 1975 kwam daar een zaal bij. Afgelopen februari namen vader en zoon Jansen het stokje over van de 77-jarige Leny Wolbrink. Een maatschap van tien Hengelose vrienden – waaronder Richard en Marco Jansen – kocht het pand en verhuurt het sindsdien aan de twee horecaondernemers.

Met het afronden van de zaal hebben vader en zoon nu hun ideaalplaatje verwezenlijkt. Net als het café – dat in april opende – heeft ook de zaal de bekende Jansen & Jansen-sfeer gekregen. Het is de warme huiskamersfeer en de industriële en landelijke look die velen al kennen vanuit het eetcafé dat deze horecaondernemers samen aan de Spalstraat runnen.

De nieuwe zaal is opgedeeld in twee delen. De Jansen & Jansen-zaal heeft een grote bar en een dansvloer. Aan de andere kant van een geheel in de stijl passende afscheiding is zaal Jansma te vinden. Deze zaal biedt zitplekken aan veertig tot vijftig mensen en is daardoor uitstekend geschikt voor verjaardagsfeesten, vergaderingen of presentaties.

Als de deuren van de afscheiding opengaan, ontstaat er één grote zaal waarin zo'n driehonderd mensen terechtkunnen. "We hadden dit zelf al helemaal voor ogen", vertelt Richard. "Al ontstaan er als je bezig bent wel steeds weer nieuwe ideeën." Zo hangen er nu ook stellingen boven de bar. In één daarvan is een opgeknapte 125cc-motor van Ad Ridderhof te zien.

Het is hier zeker niet de enige verwijzing naar Hengelo als motorsportdorp, want aan de achterwand hangt een levensgrote afbeelding van een wedstrijdstart op circuit De Varsselring. "Die hebben we bewust uitgekozen", vertelt Marco. "Dit is een blinde muur, maar als je een denkbeeldige lijn doortrekt, kijk je hier richting de Varsselse molen."

Een deel van de dansvloer is behouden en ook de grote bar staat na een make-over nog op dezelfde plek, maar dat is dan ook het enige dat hier nog herinnert aan zaal Wolbrink. Het systeemplafond is verwijderd, waardoor hoogte is gewonnen en het geheel veel ruimer oogt. Ook alle radiatoren zijn verdwenen. Een palletkachel kan nu de complete zaal verwarmen.

De eerste reacties zijn laaiend enthousiast. "Mensen die hier voor het eerst binnenkomen, staan met open mond te kijken", vertelt Richard. "Ja, de reacties zijn echt overweldigend", vult Marco aan. "We zijn er ook heel druk mee geweest. Het was hier op sterven na dood. Nu is er weer reuring. Het is mooi dat je daar ook de waardering voor krijgt."

Officieel moet de opening nog plaatsvinden, maar de eerste feestjes zijn hier al gevierd. De primeur was voor een stel uit Hengelo dat hier op de laatste vrijdag van september dolgraag hun bruiloft wilde vieren. "Dat was onze vuurdoop", vertelt Richard. "Het was gelijk een super mooi feest met 240 man", voegt Marco toe. "Het ging grandioos."

Op zaterdag 13 oktober nodigen Richard en Marco Jansen en het team van De Jongens iedereen uit om een kijkje in de nieuwe zaal te komen nemen. Die is dan vanaf 21.00 uur geopend. Bezoekers krijgen hapjes en een gratis drankje aangeboden. De band Living Room zal zorgen voor de muzikale omlijsting.

Meer berichten