Leden van UVV doen boodschappen

Algemeen

HENGELO - De UVV afd. Hengelo opende het nieuwe seizoen woensdagmiddag 12 september met een ontspanningsmiddag in Ons Huis. Voorzitter Grady Wentink opende door iedereen welkom te heten, in het bijzonder de heer Jan Bark uit Apeldoorn.

Jan Bark heeft in Apeldoorn een museum genaamd 'In de Zevende Hemel' met tentoonstellingen over Sinterklaas, Kerst, Pasen en oud speelgoed. Met 'De Winkel van Sinkel' liet hij de aanwezigen zien en horen hoe er door de jaren heen boodschappen werden gedaan. Aan de hand van dia's vertelde hij de mooiste verhalen.

Boodschappen doen in de vorige eeuw was heel wat anders dan nu. Er kwamen vooral kooplui langs de deur, zoals de marskramer, kolenboer, visboer, voddenboer en scharenslijper. Voor kruidenierswaren ging men zelf naar de winkel waar alle artikelen los te koop waren en er voor de klanten werd afgewogen en ingepakt. De boodschappen konden ook in het winkelboekje opgeschreven worden. Daarnaast was ook veel handel op de markt, waar in het verleden meer dan tegenwoordig, veel meer variatie was. Vroeger werden winkels vaak op de hoek van de straat gebouwd waarvan het woord winkelhaak is afgeleid. Jan Bark liet dia's zien van de drogist met de vergulde gaper, de slager, bakker, speelgoedwinkel en platenzaak. Automaten met kroketten, sigaretten, of andere (lekkere) dingen, hingen gewoon buiten. Dat is niet meer voor te stellen. Nu staan veel winkelpanden leeg door de concurrentie van de webwinkels, de nieuwe tijd.
De voorzitter bedankte de heer Bark voor deze nostalgische middag waar herinneringen werden opgehaald en genoten is van de verhalen over de veranderingen, die iedereen heeft meegemaakt.                                                                                                                                                                                                

In de pauze werden de lootjes aangeboden en aan het eind van de middag na de trekking van de lootjes werd afgesloten met een dankwoord voor iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd.

De volgende UVV middag is op 10 oktober in Ons Huis om 14.00 uur. Deze middag zal verzorgd worden door de cabaretgroep 'De Juf, de Bakker en de Dominee'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant