Monique en Tom Horstink genieten volop van hun feestelijke appelplukdagen. Foto: Liesbeth Spaansen
Monique en Tom Horstink genieten volop van hun feestelijke appelplukdagen. Foto: Liesbeth Spaansen

Tom en Monique Horstink vieren de appelplukdagen in feeststemming

STEENDEREN/RHA – Er was veel meer te beleven dan alleen appels plukken, zaterdag 8 en zondag 9 september tijdens de appelplukdagen op Fruitbedrijf Horstink. Behalve appels, lieten Tom en Monique ook peren en aardbeien plukken, organiseerden een streekproductenmarkt en vierden ze het vijftigjarig jubileum van hun boerderijwinkel.

Door Liesbeth Spaansen

Het was twee dagen lang een komen en gaan van mensen. Kwamen de meesten alleen om appels te plukken in meegenomen tassen, bakken, emmers en zelfs een kruiwagen, anderen pakten hun kans om ook peren en aardbeien te plukken en genoten van alle lekkernijen van de streekproductenmarkt. Daar waren allerhande lekkernijen te koop: pannenkoekjes, wafels, rookworst, kroketten en bitterballen, luxe koeken, kaas en zuivel, wijn of bier. Gasten zaten gezellig samen aan de picknicktafels in het zonnetje te genieten van iets lekkers. Ook waren kramen ingericht met meel en bakmixen, pompoenen en steigerhouten woonaccessoires. De muziek van Vinyl DJ Willem maakte het geheel af.

Voor de kinderen was genoeg te doen en beleven. Zo stond er een container vol zand met schepjes en emmertjes, waar ze met een trapje in konden klimmen, er was een springkussen en natuurlijk reed de pluktrein vele rondjes door de fruitboomgaard. Kinderen konden geschminkt worden en een plaat inkleuren.

Behalve publiek was er veel aanloop van familie en vrienden om Tom en Monique voor het jubileum te feliciteren. Beiden liepen geregeld lachend met cadeautjes over het terrein. Het regende complimenten. Het Horstinkteam had de winkel versierd en een prachtige boog rond de winkeldeur gemaakt, compleet met appeltjes en peertjes.

Eind jaren '60 startten de ouders van Tom, Jan en Willemien Horstink de verkoop van fruit aan huis. Alweer 25 jaar geleden kwamen Tom en Monique op boerderij De Groote Wei wonen en zetten deze verkoop voort. Nu ruim zes jaar geleden verhuisden zij de boerderijwinkel van de deel naar de huidige plek. Een aantal klanten komt al die jaren naar tevredenheid naar Rha voor hun groente, fruit en andere streekproducten.

Tom is tevreden over het verloop van het feestweekend. "Het is lekker druk, ondanks dat er meer activiteiten zijn dit weekend. Het weer zat natuurlijk mee, iedereen kan lekker buiten zijn om fruit te plukken en gaan met het treintje mee," vertelt hij. "We hebben dit jaar voor het eerst niet alleen appelplukken, maar ook peren- en aardbeien plukken. Vanwege de droogte dit jaar moesten ook wij veel moeite doen om het fruit te laten groeien. Dat is maar ten dele gelukt."

Monique vult aan: "Normaal plukken we de perenbomen kaal. Nu hebben we alle peren die groot genoeg waren geplukt en hebben we de kleine peren laten hangen. Die mogen nu zelf geplukt worden. De smaak is hetzelfde als de grote, prima dus."


www.fruitbedrijfhorstink.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden